open-navfaktor-logo
search
Određen mu pritvor
Kako je "pao" Burke: Inspektorima SIPA-e u Jablanici dvaput prodao kokain
Općinski sud u Mostaru prihvatio je prijedlog kantonalnog tužilaštva HNK i odredio jednomjesečni pritvor Adisu Buriću, zvanom Burke, kojeg su pripadnici SIPA-e uhapsili prošle sedmice u akciji kodnog naziva "Buna", nakon što je prikrivenim istražiteljima prodao kokain.
03.02.2020. u 15:25
get url
text

- Adis Burić, zvani Burke, višestruki povratnik, sumnjiči se da je tokom novembra i decembra 2019. i januara 2020. godine na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, dok se nalazio na izdržavanju kazne zatvora u KPZ-u Mostar, tako što je koristeći dopuste-izlaske na slobodu iz zatvorskih prostorija, nudio na prodaju opojnu drogu kokain po cijeni od 50 eura za jedan paketić (oko 0,5 grama).

Tokom istrage dokumentovano je da je:

- 3. decembra 2019. oko 14.20 sati, na području općine Jablanica, na parking prostoru ispred ugostiteljskog objekta prodao 21 prozirni PVC paketić kokaina, ukupne težine 9,179 grama, za 1.000 eura,

- 21. decembra 2019. oko 11.30 sati, na području općine Jablanica, u ugostiteljskom objektu prodao 32 prozirna PVC paketića kokaina, što ukupno iznosi 12,694 grama, za novčani iznos od 1.500 eura,

- 29. januara 2020. godine oko 12.30 sati, u Mostaru, u mjestu Vrapčići, na parking prostoru tržnog centra, neovlašteno držao radi prodaje četri paketića umotana u PVC prozirni najlon u kojem se nalazilo po 20 manjih paketića, ukupno 80 paketića, te 5 manjih paketića umotanih u prozirnu PVC foliju sa sadržajem materije koja asocira na opojnu drogu kokain.

Pritvor mu je određen zbog bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko bi bio na slobodi, mogao ponoviti krivično djelo, potvrđeno je iz Tužilaštva HNK.

- Kantonalno tužilaštvo HNK, u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA) nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu - naveli su iz Tužilaštva.

Burić je, kako smo ranije objavili,  "pao" nakon istrage koju su u prethodnom periodu provodili pripadnici SIPA-e i Tužilaštvo HNK.

Tokom istrage simuliran je otkup droge, a Burić je u nekoliko navrata prikrivenim istražiteljima prodao kokain.

VEZANI TEKST - Dopuste iz zatvora koristio za dilanje: Uhapšeni Burić pred tužiocem se branio šutnjom

Burić je još u augustu 2015. osuđen na pet i po godina zatvora jer je 2013. organizovao grupu ljudi koja se bavila međunarodnom trgovinom kokaina i heroina. Članovi ove grupe nabavljenu drogu su miješali sa drugim supstancama radi povećanja mase, a zatim prepakivali i preprodavali korisnicima u BiH i Hrvatskoj.

Trinaestočlana grupa "pala" je tada u akciji "Osoje", koju su pripadnici SIPA-e u septembru 2013. godine izveli u Posušju, Mostaru, Čitluku, Širokom Brijegu, Čapljini, Tuzli i Sarajevu, kada su pretreseni stanovi i vozila na čak 17 lokacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.