open-navfaktor-logo
search
Čović bijesan na Dodika
Kako je SNSD ostavio HDZ "na cjedilu": Pustili ih da sami primaju udarce i nose etiketu kočničara demokratije
Interesi HDZ-a i SNSD-a uglavnom se poklapaju pa tako svojim glasovima odbijaju zakone bitne za evropski put naše države ili onaj koji jača integritet izbora, protive se ukidanju privilegija, ali i smanjenju stope poreza na dodanu vrijednost na osnovne životne namirnice.
18.05.2022. u 15:55
get url
text

Ali zanimljiv detalj iz oštre reakcije ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande (HDZBiH) na jučerašnju sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pokazao je i da se partneri razilaze.

VEZANI TEKST - HDZ-ovi ministri spriječili donošenje odluke o finansiranju Općih izbora, Bevanda "osuo paljbu"

Vijeće ministara BiH jučer se izjašnjavalo o odluci da se dio akumuliranog viška prihoda iz ranijih godina dodijeli za finansiranje Općih izbora, zakazanih za 2. oktobar. Odluka nije usvojena jer su protiv bili ministri iz HDZ-a, ali su ostali bili za, uključujući SNSD.

Nakon toga Bevanda je uputio saopćenje u kojem je između ostalog naveo da smatra da predlaganje ovakve odluke izlazi iz sfere profesionalnog, a ulazi u sferu politikantstva.

- Poziv za današnju sjednicu stigao je jutros što je rezultat političkog pritiska kojem su podlegli upravo oni koji su već 18 mjeseci usporavali procese, prvo za donošenje budžeta za 2021. godinu, a potom i Globalnog okvira fiskalne bilance i politika u BiH za što je trebalo devet mjeseci – kritizirao je Bevanda.

Poziv za sjednicu uputio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD), koji je i, po vlastitom "priznanju", predložio ovu odluku. I Bevandina daljnja optužba na račun onih "koji su podlegli pritisku" nakon što su usporavali procese odnosi se, može se zaključiti, na SNSD.

Osim Bevande, reagirao je i HDZ kao stranka. 

VEZANI TEKST - SAD i Britanija osuđuju HDZ i Čovića, Sattler štiti svog "šampiona EU integracija"

- Pitamo se gdje su predstavnici tih politika koji posljednjih 17 mjeseci blokiraju regularne procedure usvajanja budžeta. Gdje su tada bili, zašto su šutili i zašto su vršili takve opstrukcije. Ili je pak bilo važnije zbog blokade dogovora o Izbornom zakonu zablokirati apsolutno sve, pa naknadno izigravati političku nevinost - navode, između ostalog, iz HDZ-a i podsjećaju na izjavu ministra Bevande, napominjući da je u potpunosti podržavaju "jer očito jedini želimo pravni red u našoj državi".

Poznato je da su članovi Fiskalnog vijeća BiH koji dolaze iz Vlade RS-a, a kadrovi su SNSD-a, mjesecima odbijali prihvatiti Globalni fiskalni okvir, što je bio prvi razlog zašto još institucije Bosne i Hercegovine još nemaju budžeta za ovu godinu.

Tegeltija je svojom izjavom nakon svih optužbi pokušao objasniti svoje i ponašanje ostalih SNSD-ovih ministara i "ispeglati" odnose. 

- Nastojanje mnogih da optuže Vijeće ministara, pa i mene lično i Republiku Srpsku da blokiramo finansiranje izbora rezultiralo je time da sam ja danas odlučio da se to predloži za sjednici Vijeća ministara i pokazalo se da ta odluka nije mogla da dobije potrebnu podršku - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Različito viđenje ove situacije u vezi s finasiranjem izbora tako je dovelo do zaoštravanja odnosa među partnerima koje vezuju politički interesi. SNSD je, kako se vidi iz svega, u ovom momentu okrenuo leđa HDZ-u i ne podržava ih u nastojanju da se održavanje izbora blokira. Tako je HDZ ostao usamljen i na meti kritika domaće javnosti, ali i abasadora u BiH te drugih evropskih zvaničnika. 

VEZANI TEKST - Čović nazvao Dodika usred konferencije za medije da mu prepriča detalje pregovora iz Neuma

Radi vlastitog interesa i pokazivanja ko je ipak glavni baja u tom odnosu, Dodik se ni ranije nije libio na neki način ponižavati Čovića. Tako se Dodik u februaru javio na telefon Čoviću usred konferencije za medije, ne upozorivši ga da se razgovor vodi pred kamerama i novinarima, pa nasmijan zbog situacije u kojoj je javnost vidjela kako Čović njega izvještava o svemu, Dodik je ponosno saopćio novinarima: "Tamo je to sve doživjelo fijasko, ništa od tih modela nije uspjelo". Riječ je bila o pregovorima u vezi s izmjenom izbornog zakonodavstva. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.