open-navfaktor-logo
search
Izmijenjena odluka
Kako je Vijeće ministara umanjilo, a zapravo povećalo iznos naknade članovima Vijeća za GMO
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine umanjilo je iznos naknade članova Vijeća za genetski modificirane organizme (GMO), ali samo naizgled.
11.09.2022. u 14:59
get url
text
Vijeće za GMO
Vijeće za GMO

Naime, izmjenama Odluke o imenovanju članova Vijeća za GMO, naknada za rad članova ovog tijela iznosi 350 KM umjesto dosadašnjih 475 KM, ali je istovremeno omogućeno da tu naknadu primaju mjesečno umjesto kvartalno, što je dosad bio slučaj.

Ova izmijenjena odluka, koju je predložila Agencija za sigurnost hrane BiH i usvojilo Vijeće ministara BiH, objavljena je u posljednjem broju Služenog lista Bosne i Hercegovine.

Kao svrha donošenja izmjena Odluke o imenovanju članova Vijeća za GMO navedeno je omogućivanje zasjedanja Vijeća jednom mjesečno "kako bi se subjektima u poslovanju s hranom za životinje ubrzalo izdavanje dozvola".

Izmijenjenom odlukom je predviđeno da sjednice budu jednom mjesečno, ali i da se članovima Vijeća za GMO naknada sada isplaćuje mjesečno pod uvjetom da su imali bar jednu sjednicu u mjesecu. Ranije im se isplaćivala jednom kvartalno pod uvjetom da su imali sjednicu u tom kvartalu.

To znači da su članovi Vijeća za GMO dosad godišnje mogli dobiti maksimalno 1.900 KM na ime naknada, a odsad će moći dobiti 4.200 KM godišnje.

Zbog ovih izmjena naknada članovima Vijeća za genetski modificirane organizme je Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine nedavno zatražila 16.000 KM iz tekuće rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine.

Vijeće za genetski modificirane organizme ima sedam članova.

Članovi Vijeća za GMO

Njegov posao je, između ostalog, da daje mišljenja o upotrebi GMO-a, da daje mišljenja i prijedloge u pripremi propisa o upotrebi GMO-a, prati stanje i razvoj u oblasti korištenja genetičke tehnologije i upotrebe GMO-a, prati naučno-stručna dostignuća, savjetuje nadležne organe o pitanjima u vezi s upotrebom GMO-a i korištenjem genetičke tehnologije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.