open-navfaktor-logo
search
Dermatolozi savjetuju
Kako pravilno nanijeti kremu za zaštitu od sunca
Zaštitni faktor određuje se na temelju pretpostavke da se dva mg kreme nanosi na jedan kvadratni centimetar kože
14.06.2019. u 14:37
get url
text

Zaštita od UV i UVB zraka koju dobijemo od kreme za sunčanje manja je od one koju očekujemo, ali problem, kako ističu dermatolozi, nije u vrsti proizvoda kojeg koristimo, nego u načinu nanošenja na kožu.

Teoretski bilo bi dovoljno aplicirati kremu za sunčanje s faktorom 15, ali samo ako bi se nanosila na tijelo na pravilan način. U praksi, potreban nam je faktor 30 ili 50 kako bi bili sigurni da ćemo dobiti adekvatnu zaštitu od sunca.

Prema preporuci naučnika, kreme za sunčanje moraju se nanositi u dovoljno gustom sloju na kožu, što mnogi ne rade.

Zaštitni faktor određuje se na temelju pretpostavke da se dva mg kreme nanosi na jedan kvadratni centimetar kože. To znači da bismo na tijelo trebali nanositi šest punih kašika (36 g) kreme kako bismo dobili adekvatnu zaštitu za tijelo.

Mnogi često zaboravljaju nanijeti kremu na bočnu stranu vrata i ušiju, što je, kažu dermatolozi, velika greška, jer su ti dijelovi među najizloženijim sunčevim zrakama.

Dakle, ono što bismo trebali svi znati je to da kremu za sunčanje treba nanijeti između 15 i 30 minuta prije izlaska na sunce, kako bi je koža imala vremena upiti.

Neposredno prije samog izlaska vani kremu ponovo treba nanijeti na najizloženije dijelove tijela, ruke, ramena, vrat, lice.

Ono što bi također, trebalo zapamtiti je da kremu za zaštitu treba nanositi na tijelo svaka dva sata ako ste vani. Ako ste na plaži najbolje je to raditi nakon što izađete iz vode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.