open-navfaktor-logo
search
Zašto se pravda
Kako se Konaković prepoznao u Faktorovom tekstu u kojem ga nismo ni spomenuli?
Kad on piše, on ne piše da se pravda. Uvjerava javnost Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde (NiP), koji se već četvrti dan pravda gostujući na ovdašnjim televizijama i pišući na društvenim mrežama.  
23.03.2022. u 11:48
get url
text

Pravdao se Konaković za piskaranje na Twitteru u nedjelju u kojem je "odsvirao milozvučnu glazbu" za uši Dragana Čovića, a sada se pravda za nešto gdje nije ni spomenut. Naime, nakon burnih reakcija na Konakovićevo saopćavanje javnosti da NiP neće pristati na reduciranje ovlasti Doma naroda FBiH po uzoru na Vijeće naroda RS-a, gdje se može odlučivati isključivo o vitalnom nacionalnom interesu, što bi značajno suzilo prostor HDZ-u za blokadu Federacije BiH, predsjednik NiP-a ne uspijeva već danima uvjeriti javnost da su ga baš svi pogrešno shvatili. 

VEZANI TEKST - Konaković protiv reduciranja ovlasti Doma naroda FBiH, time direktno podržava HDZ

U jednom od svojih pokušaja da objasni ovo tjeranje vode na HDZ-ov mlin, Konaković je otišao i korak dalje pokazujući da uopće ne razumije procese i ovlasti Vijeća naroda RS-a i Ustavnog suda. Nastavio je riganjem vatre na sve koji bi mu pokušali ukazati gdje griješi, na političke protivnike, na korisnike društvenih mreža sa kojima se raspravlja... Konakovićevo histerično pravdanje i uvjeravanje javnosti da su svi protiv njega, Bošnjaka, države...., a da on jedini ima ispravne stavove, otišlo je toliko daleko da vidi svoje ime i tamo gdje ga nema, gdje ga niko nije spomenuo!?

Faktor je sinoć objavio tekst, Čovićevu izjavu, u kojoj predsjednik HDZ-a govori kako je tokom pregovora, navodno, neko od ostalih učesnika Bakiru Izetbegoviću rekao da su on i Islamska zajednica BiH "birali tri puta drugog bošnjačkog člana Predjedništva", kako Čović i HDZ nazivaju Željka Komšića. Čovićeva izjava prenesena je doslovno bez našeg tumačenja i sugeriraranja ko bi mogao biti taj koji je Islamsku zajednicu u BiH, pa i Izetbegovića, optužio za navodne manipulacije pri izboru člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. 

VEZANI TEKST - Čović o pregovorima: Ko je optužio Izetbegovića i Islamsku zajednicu za izbor Komšića?

Ukoliko je Čović rekao istinu opisujući navodni razgovor tokom pregovora o izbornom zakonodavstvu, onda je ta osoba mogao biti Elmedin Konaković, Fahrudin Radončić ili Nermin Ogrešević. Eventualno još neko od članova stranaka, ako se već ne radi o predsjednicima. Međutim, Faktor u svom tekstu nije spomenuo apsolutno nikoga, ostavljajući javnosti da procjenjuje istinitost Čovićeve izjave, pa i čije je riječi Čović citirao, ako se takav razgovor zaista vodio. 

Kad on piše, on ne piše da se pravda, uvjerava Konaković. A pravda se. I to za navode iz teksta u kojem nije čak ni spomenut!? S obzirom na to da ima dobre odnose sa Čovićem, možda bi uputnije bilo da ga zamoli da nam svima otkloni dilemu - ko je osoba sa pregovora koja je optužila IZBiH i Izetbegovića za, kako se sugerira, manipulacije pri izboru Komšića u Predsjedništvo BiH. 

Osim toga, šef NiP-a bi se trebao zapitati zašto je baš on prvi na koga je javnost posumnjala kada su objavljene Čovićeve riječi. Vidjelo se to po reakcijama na društvenim mrežama. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.