Izvoz vina iz BiH u Hrvatsku jedna je od najvažnijih tema o kojima se razgovara na današnjem sastanku Pododbora za poljoprivredu u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU-a.

Podsjećanja radi, problem je nastao početkom prošle godine kada je Hrvatska počela zaustavljati vina iz BiH, tražeći od izvoznika da mijenjaju etikete na pakovanjima. Obrazloženje je bilo da je sadržaj na etiketama pisan na hrvatskom jeziku, čime se potrošači u toj državi navodno dovode u zabludu u vezi sa geografskim porijeklom vina.

Osim toga, inspektorima za kontrolu kvaliteta vina ostavljen je praktično neograničen rok za vršenje provjera, iako se radi o proizvodima sa rokom trajanja.

Posljedica takve hrvatske politike je da je iz BiH u Hrvatsku u toku prošle godine izvezeno 1,95 miliona litara vina, a u istom periodu uvezli smo 7,7 miliona litara iz Hrvatske, odnosno omjer izvoza i uvoza iznosio je skoro pa 1:4 u korist naših zapadnih susjeda.

S obzirom na nepopustljivost Hrvatske u vezi sa ovim pitanjem, cijeli slučaj je, nakon žalbe BiH, epilog dobio pred Evropskom komisijom.

- Ovo pitanje je riješeno, ali treba i dodatno završiti poslove, kako se ne bi desilo u budućem periodu da se pronađe neka osnova koja bi otežala ovu trgovinu – kazao je za Faktor Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji predvodi delegaciju BiH na današnjem sastanku.

Prema njegovim riječima, na ovom sastanku BiH je imala mnogo bolju poziciju nego na prethodnim, s obzirom na to da je ove godine usvojena strategija ruralnog razvoja.

- Na osnovu tog dokumenta dobili smo i pravo da povlačimo sredstva iz predpristupne pomoći. Iz programa IPA 2018 dobili smo mogućnost da povučemo oko 30 miliona eura pomoći za oblast poljoprivrede – dodao je Nešković.

Jedna od tema bile su i procedure koje Evropska komisija treba da okonča kako bi BiH konačno počela izvoziti pileće meso i konzumna jaja na tržište EU-a. Evropska komisija je već dala dozvolu BiH za izvoz ovih roba, ali do polaska prvih hladanjača ka zemljama EU-a potrebno je da Evropska komisija završi svoje procedure uvrštavanja BiH na listu iz kojih se uvoze spomenuti proizvodi.

- Mi praktično, osim crvenog mesa i živih životinja nemamo više nijedno otvoreno pitanje, kada se radi o izvozu u EU. Uvjet je da preuzmemo regulativu EU-a i impelmentiramo je u BiH. Mi smo upravo završili sve što je u vezi s piletinom i konzumnim jajima. Sljedeći korak je, o čemu smo već obavijestili EU, trgovina crvenim mesom i tu treba da mi u okviru zemlje odradimo određene poslove, da bismo dobili dozvolu da možemo i tu vrstu proizvoda izvoziti. To je proces na kojem se već radi – naglasio je Nešković.