open-navfaktor-logo
search
Zaposleni strepe
Kakva sudbina čeka 2.350 radnika ArcelorMittal Zenica ako struja poskupi za 125 posto?
Da li će 2.350 radnika kompanije ArcelorMittal Zenica, najvećeg proizvođača dugih proizvoda od čelika na Balkanu, biti poslano na čekanje ili čak ostati i bez posla?
29.10.2021. u 14:18
get url
text

VEZANI TEKST - Iz Elektroprivrede BiH potvrdili za Faktor: Struja za domaćinstva zasad neće poskupjeti, ali...

Ovu mogućnost najavio je prije nekoliko dana generalni direktor te kompanije Nikhil Mehta.

- Od Elektroprivrede Bosne i Hercegovine dobili smo ponudu za ugovor za električnu energiju, po kojem je cijena veća za 125 posto, u odnosnu na trenutnu cijenu. S tih 70 miliona konvertibilnih maraka dodatnih troškova, nema svrhe ni da nastavimo s proizvodnjom jer ne možemo preživjeti. Gubici će biti manji ako zaustavimo proizvodnju. Ovo su najteži dani za kompaniju od njenog postojanja - kazao je Mehta.

Ova razmišljanja menadžmenta zabrinula su radnike i njihovu sindikalnu organizaciju.

VEZANI TEKST - FBiH: Nesagledive posljedice najavljenog poskupljenja struje od 70 do 120 posto   

- Tokom nedavnih neuspješnih pregovora sa upravom kompanije, kada je tema bila kolektivni ugovor, zbog čega smo i zakazali štrajk 15. novembra, rečeno nam je da će doći do poskupljenja električne energije za ArcelorMittal.

Međutim, niko nije mogao ni pomisliti da će ono iznositi čak 125 posto. Prema našim informacijama, kompanija dosad godišnje plaća 50 miliona KM za struju. U kompaniji je približno 2.350 radnika koji se ipak nadaju da će doći do sniženja cijene električne energije i da njihov posao neće doći u pitanje. Vjerujemo da će menadžment kompanije imati uspješne razgovore sa Vladom FBiH i resornim ministarstvom - kaže za Faktor Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica.  

U Sindikatu ističu da su tražili povećanje plaće.

- Sami vidite, sve skuplja, energenti, hrana usluge... U Zenici skuplja i voda. Šta može KV radnik iz ArcelorMittala kojem je osnovna plaća 694 KM. Kompanija može namaknuti novac povećanjem cijene svojih proizvoda, a šta će radnik - pita se Kapetanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.