open-navfaktor-logo
search
Nije dobronamjerno
Kakve nam poruke šalje Thaci: Odbijanje Sarajeva nije odbijanje Dodika već cijele BiH
Da zauzme takav stav, Thacija nije spriječila ni činjenica da je upravo BiH u proteklom periodu aktivno radila i podržavala mogućnost da Kosovo preuzme predsjedavanje SEECP-om, čak i uprkos protivljenju pojedinih država članica Evropske unije 
08.07.2019. u 10:10
get url
text

Sarajevo će danas biti domaćin Samita o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojem, uprkos pozivu, neće prisustvovati delegacija Kosova. Posljedica je to, tvrdi njen predsjednik Hashim Thaci, "ponižavajućeg poziva" koji je stigao u Prištinu.

- Naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj sa organizacijom SEECP iz BiH. Minimum koji Kosovo zahtijeva za učešće na takvim forumima jeste jednak tretman sa drugim zemljama-učesnicama – kazao je Thaci.

"Način na koji BiH tretira Kosovo" razlog je zbog kojeg je i kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli procijenio da ta zemlja ne treba poslati svoju delegaciju u Sarajevo.

Iako se pri kritičkom odnosu prema BiH zvaničnici Kosova uglavnom referiraju na stavove i izjave aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, u potpunosti zanemarujući specifičnosti naše zemlje te način donošenja odluka u njoj, jasno je da ovakav odnos ne utječe negativno na personalne odnose Thacija i Dodika koliko na odnose Kosova i BiH u cjelini.

Da Thacijev odnos prema BiH nije uvjetovan Dodikovim stavovima i njegovim "ponižavajućim pozivima", pokazuje činjenica da je kosovski predsjednik u Sarajevo odbio doći i u maju mjesecu ove godine, kada mu poziv na učešće na Samitu nije poslao Dodik već Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i to u svojstvu predsjednika Kosova. I u toj je situaciji Thaci svoj nedolazak obrazložio odnosom BiH kao države, a ne njenog dijela bez kojeg, uprkos volji većine, donošenje odluka koje se odnose na vanjsku politiku nisu moguće.

Ništa drugačiji zvanični odnos BiH prema Kosovu nije bio ni prije tri godine, a identičan je bio i poziv koji je iz Sarajeva otputovao u Prištinu, kada se Thaci ipak odazvao na regionalni samit Brdo-Brijuni procesa. U međuvremenu je, očigledno, Thaci odlučio odnose Kosova i BiH poistovijetiti sa odnosom prema Dodiku i ostalim zvaničnicima iz bh. entiteta RS, na taj način znatno otežavajući bilo kakvo unapređenje bilateralnih odnosa dviju država.

Da zauzme takav stav, Thacija nije spriječila ni činjenica da je upravo BiH u proteklom periodu aktivno radila i podržavala mogućnost da Kosovo preuzme predsjedavanje SEECP-om, čak i uprkos protivljenju pojedinih država članica Evropske unije (EU). Baš zahvaljujući glasu BiH, Kosovo će od naše zemlje preuzeti predsjedavanje SEECP-om, što u Prištini očigledno nisu ocijenili kao pozitivan signal Sarajeva i dobru osnovu za pokušaj unapređenja odnosa.

Prištinsko "ne" Sarajevu nije "ne" Miloradu Dodiku već cijeloj državi, baš kao što kosovske takse BiH nisu udar na Dodika već na sve izvoznike iz cijele naše zemlje, tako da se ovakvi Thacijevi istupi ni u kom slučaju ne mogu interpretirati kao dobronamjerni prema BiH te kao način na koji se odnosi dvije zemlje mogu unaprijediti u korist svih građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.