open-navfaktor-logo
search
Turska
Kalin: S-400 je završena stvar, to je sporazum ispod kojeg je stavljen potpis
Glasnogovornik Ureda predsjednika Tuske Ibrahim Kalin poručio je kako Turska odbacuje izjave zvaničnika SAD-a o jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali
19.11.2019. u 22:05
get url
text

Turska je pozvala Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusiju da ispune svoje obaveze u kontekstu sporazuma koji su postignuti s ovim zemljama s ciljem uspostavljanja primirja na sjeveru Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

U Ankari je danas održan sastanak Kabineta kojim je predsjedavao predsjednik Recep Tayyip Erdogan. U pauzi sastanka, glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin je odgovarao na pitanja novinara.

-Ponovo upućujemo poziv Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao strani u sporazumu postignutom 17. oktobra, isto tako i Ruskoj Federaciji, u kontekstu sporazuma postignutog 22. oktobra u Sočiju, da ispune svoje obaveze - rekao je Kalin.

Na pitanje u vezi s posljednjom posjetom predsjednika Erdogana SAD-u, i pitanjem ruskog protuzračnog sistema S-400 koji je njegova zemlja nabavila od Rusije, Kalin je kazao kako je to završena stvar.

-Kada govorimo o S-400, tu nema povratka. To je gotov sporazum ispod kojeg je stavljen potpis - rekao je on.

Govoreći o predstojećem Samitu NATO-a, Kalin je otkrio kako će na marginama samita biti održan i kvadrilateralni susret lidera Turske, Francuske, Njemačke i Velike Britanije. Kalin se osvrnuo i na sinoćnje izjave šefa američkog State Departmenta Mike Pompea, o tome kako jevrejska naselja na Zapadnoj obali za SAD više nisu ilegalna.

-Odbacujemo ovu izjavu koja nipodaštava međunarodno pravo i prava Palestinaca - poručio je Kalin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.