Predsjednik Kosova Hashim Thaci u znak solidarnosti sa porodicama žrtava zemljotresa u Albaniji, posetio je administrativnu jedinicu Thumane u okrugu Drač, dok je tokom njegove izjave medijima paniku izazvao još jedan snažan zemljotres koji je pogodio to područje.

Thaci je obišao stanovnike smještene u šatorima, čiji su domovi oštećeni u jučerašnjem snažnom zemljotresu. U izjavi za medije, Thaci je kazao da je danas Kosovo u danu žalosti.

- Želio bih da izrazim svoje najiskrenije saučešće u ime institucija države Kosovo, naroda Kosova, institucijama Albanije. Saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje najmilije. Želimo brz oporavak povrijeđenima, a za one koji su još uvijek pod ruševinama, radićemo maksimalno - naglasio je Thaci.

FOTO: Anadolija

On je istakao da je svaki bol Albanije bol i za Kosovo.

- Danas smo ovde da pokažemo svoju punu solidarnost. Osjećam se veoma ponosno na posao koji su uradile kosovske žene i muškarci, vojnici koji su stigli odmah ujutro. Danas je Kosovo u danu žalosti, Albanija je u žalosti. I u dobrim i zlim danima smo ujedinjeni i uvijek ćemo biti ujedinjeni. Svaki bol Albanije je bol za Kosovo - kazao je Thaci i dodao:

- Želio bih da podsetim na solidarnost koju su građani Albanije pokazali ‘98-‘99. godine, prema građanima Kosova u vrijeme genocida, dok danas mogu potvrditi da svaka kosovska porodica ima otvorena vrata za svaku porodicu s potrebom iz Albanije.

Inače, dok je kosovski predsjednik Thaci davao izjavu novinarima, dogodio se još jedan zemljotres od 5,6 stepeni sa epicentrom u Jadranskom moru, koji je prouzrokovao paniku.

Albansko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je broj žrtava zemljotresa porastao na 27, dok je prema Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite 658 povređenih osoba dobilo medicinske usluge u bolnicama.