open-navfaktor-logo
search
Intervenirala i policija
Kamp "Lipa": Oružane snage BiH montirale šatore, migranti protestirali
Ukupno 40 vozila sa 180 pripadnika Oružanih snaga BiH, nakon odluke Predsjedništva BiH, stigli su danas u migrantski kamp "Lipa" kako bi migrantima ustupili svoje šatore koji se inače koriste za vojne vježbe.
01.01.2021. u 19:06
get url
text

Šatori su montirani, ali se sada ne zna ko će voditi računa o ovoj vojnoj imovini, jer se špekuliše da migranti neće boraviti u njima.

Kako javlja RTV USK, dvadeset je termoizolacionih šatora, dok su ostali stari vojni šatori, kao zaostavština bivše JNA.

Oni, bez posebnog sistema grijanja nisu za dugotrajniji boravak ljudi, ali trenutno mogu poslužiti svrsi.

Premijer USK Mustafa Ružnić, u izjavi za N1, zahvalio se Oružanim snagama BiH koje su, kako je naveo, svojim angažmanom pomogle da ilegalni migranti nisu pod vedrim nebom.

- Migranti su ostavljeni na milost i nemilost od strane međunarodnih agencija koje troše novac EU i čija je misija pratiti migrante na njihovom putu (IOM, UNHCER, DRC) i ostavljeni od strane inistitucija Ministarstva sigurnosti BiH nadležnih za migracije - kazao je Ružnić.

Zahvalio se Oružanim snagama BIH što su svojim angažmanom smanjili pritisak na građane grada Bihaća, kako je rekao, da "opet ne bi postali taoci zloglasnog kampa Bira koji je 24 mjeseca uništavao život grada Bihaća".

- Kampa koji će ubrzo dobiti sudsko tužilački epilog zbog svega onoga sto se radilo unutar njega dok su bili iligalni migranti u njemu (od građevinske i upotrebne dozvole za boravak ljudi, preko javnih nabavki, do poreza i sl.) Mi ćemo ostavljenim ilegalnim migrantima sada kada imaju kakav takav krov nad glavom i dalje prema odlukama Operativne grupe obezbjediti hranu i higijenske potrepštine – dodao je Ružnić.

Kako prenosi RTV USK, migranti su danas, prije dolaska Oružanih snaga BiH, organizovali proteste, pokušavajući krenuti prema Bihaću, ali su zaustavljeni brzom intervencijom policije MUP-a USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.