VEZANI TEKST - "Da ne povrijedi braću Bošnjake": Kada Vučić odlikuje podstrekače agresije na BiH i Karadžićeve istomišljenike

Podsjetimo, odlikovanja su dobili književnici Gojko Đogo i Rajko Petrov Nogo koji su slijedili politiku ratnog zločinca Radovana Karadžića.

- Prosto je upadljivo koliko ova Vučićeva odlikovanja štete Srbiji. Ona izazivaju civilizacijsko zgražavanje, tu su Đogo, Nogo, ali i predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović.

Sjećamo se razgovora Đoge sa Karadžićem iz 1991. kada kaže da treba pobiti sve Sarajlije. Dalje, koje to zasluge ima Cvijanović? Nije naptravila nijedan potez za smirivanje krize u BiH. Možda za podršku Miloradu Dodiku i njegovim mentorima u Srbiji na razbijanju BiH - kaže Kandić.

Na sceni je, kako kaže, poremećen sistem vrijednosti.

VEZANI TEKST - Vučić uručio orden vladiki Pahomiju optuživanom za pedofiliju i seksualna zlostavljanja

- Očigledno je kriterij ko je više doprinio ratu i lošoj situaciju u regionu. Ova odlikovanja su novi veliki teret na breme svima nama u Srbiji. Zašto među odlikovanim nema nijedne ličnosti priznate i cijenjene u regionu, one koje se zalaže za žrtve rata - pita se Kandić.

Naša sagovornica se osvrnula i na odlikovanje vladike Pahomija, u javnosti poznatom po ranijim optužbama za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

- Pahomije, to ljudsko ruglo, dobilo je odlikovanje. Mučna je scena kada Vučić ljubi njegovu ruku - podvlači Kandić.