open-navfaktor-logo
search
Opći izbori 2022
Kandidati za Predsjedništvo BiH i predsjednika RS-a: Neka imena već poznata, ostali vagaju, pregovaraju
Kako teku rokovi i približava se vrijeme za predaju kandidatskih listi Centralnoj izbornoj komisiji BiH, tako pojedine stranke oprezno saopćavaju imena svojih kandidata za članove Predsjedništva BiH, što su ujedno pozicije koje javnost oduvijek najviše zanimaju. 
17.05.2022. u 20:21
get url
text

VEZANI TEKST - Borba za Predsjedništvo BiH: Zašto je uvijek samo kod Bošnjaka "gužva u šesnaestercu"?

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić najavio je da će se ponovo kandidovati, ali da za sada ne zna hoće li i čiju podršku imati, misleći na druge stranke. Iz HDZ-a BiH, odnosno nevladine udruge HNS-a se još ne oglašavaju da li će njihov kandidat biti Dragan Čović, a nedavno se spekuliralo da bi ovoga puta na megdan Komšiću mogao izaći gradonačelnik Mostara Marijo Kordić. 

I za Stranku demokratske akcije već se zna, kandidat će biti predsjednik Bakir Izetbegović. Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić neće biti kandidat, ali će ova stranka što je javno obznanio imati svog kandidata za člana Predsjedništva BiH, te da će to biti neko od mladih stranačkih kadrova. 

"Trojka" i dalje čeka, kalkuliše, a najčešće se spominje ime Denisa Bećirovića, ali i Nermina Nikšića. No da li će tako ostati i do kraja, odnosno predaje kandidatskih listi ili će ipak Narod i pravda, SDPBiH i Naša stranka izaći svako sa svojim kandidatom. 

U entitetu Republika Srpska glavna borba vodit će se između kandidata SNSD-a i zajedničkog kojeg će podržati PDP i SDS. To bi mogao biti ili predsjednik SDS-a Mirko Šarović ili načelnik Općine Teslić Milan Milićević.  

Iako je i DNS u početku bio dio zajedničke opozicione priče, ova stranka je odlučila da će kandidat za člana Predsjedništva BiH biti njen predsjednik Nenad Nešić.

Iz SNSD-a se još ne oglašavaju o svom kandidatu. Ime bi se moglo znati naredne sedmice, a SNSD-ovog kandidata će podržati Ujedinjena Srpska, Socijalistička partija i NDP s kojima su u koaliciji. 

VEZANI TEKST - Etiketiranjem kao "izdajnika" žele spriječiti njegovu kandidaturu: Zašto se "Trojka" boji pobjede Izetbegovića

Ono što se trenutno spekulira u političkim kuloarima jeste da Dodik nema namjeru ponovo se kandidovati za člana kolektivnog šefa države, te ostaje da se vidi da li će ponovo predložiti Željku Cvijanović, koja je već jednom izgubila od Mladena Ivanića. 

U utrku za predsjednika RS-a ići će Jelena Trivić što je već potvdio Glavni odbor PDP-a, a vjerovatno i Milorad Dodik, te DNS-ov Radislav Jovičić. 

Kada je riječ o probosanskim strankama za poziciju predsjednik / potpredsjednik RS-a, svoju nezavisnu kandidaturu istakao je Ćamil Duraković, SDA će najvjerovatnije predložiti Senada Bratića, dok bi Jusuf Arifagić mogao biti kandidat Platforme za progres Mirsada Hadžikadića. 

I stranke okupljene oko HDZ-a imat će i svog kandidata za predsjednika / potpredsjednika RS-a, ali ime još ne saopćavaju.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.