open-navfaktor-logo
search
Suđenje još traje
Kantonalni sud Tuzla: Kako je došlo do toga da Damir Mehić Bibi izađe iz pritvora
Damir Mehić Bibi, kome se već dvije godine sudi za ubistvo i pokušaj ubistva, pušten je 25. februara iz pritvora uz mjere zabrane. Iz pritvora je izašao odlukom Kantonalnog suda Tuzla, koji vodi postupak, nakon zahtjeva Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.
05.03.2020. u 15:46
get url
text

To što Mehić više nije u pritvoru, naišlo je na velike osude u javnosti, a posebno se na udaru našlo Kantonalno tužilaštvo koje je tražilo ukidanje pritvora, u zamjenu za mjere zabrane.

Podsjećamo, u obračunu 22. juna 2013. godine, koji se dogodio ispred zgrade Titanik u centru Tuzle, ubijen je Emir Džinić, prijatelj Merseda Hadžića. Teško su ranjena braća Amir i Nail Hodžić, s kojim je Džinić bio u društvu, te Denis Rahmanović, uposlenik zaštitarske agencije Flek.

Nakon vjerovatno najvećeg obračuna kriminalaca u Tuzli nakon rata, koji je bio kulminacija sukoba dvije kriminalne grupe koje predvode Damir Mehić Bibi i Mersed Hadžić zvani Mirso Švicarac, Mehić je bio bjekstvu. Pripadnici MUP-a Republike Srpske i Federalne uprave policije FBiH su u koordiniranim aktivnostima na području Jahorine 16. januara 2018. godine u večernjim satima uhapsili Damira Mehića, koji je oko četiri i po godine bio u bjekstvu. Od tada se Mehić nalazio u privoru.

- Optuženom Damiru Mehiću je na prijedlog kantonalnog tužioca ukinut pritvor i određene su mu mjere zabrane, a pritvor mu je u ovoj fazi postupka po zakonu mogao trajati do 12. marta 2020. godine, kako je to i navedeno u zadnjem rješenju o produženju pritvora - pojasnili su u Kantonalnom sudu Tuzla, nakon upita Faktora.

Dakle, po sili zakona, nakon dvije godine suđenja, Mehić je imao pravo izaći na slobodu bez ikakvih ograničenja, zbog toga je Kantonalno tužilaštvo regiralo tako što je tražilo mjere zabrane. Inače, mjere zabrane podrazumijevaju zabranu napuštanja prebivališta u Tuzli, naredbu oduzimanja pasoša, zabranu prelaska granice BiH i naredba da se jednom sedmično javlja u policijsku stanicu. Na snazi će ostati do okončanja postupka ili dok ih Mehić ne prekrši, a u tom slučaju će nazad u pritvor.

- Obimni dokazni postupak, u kojem je u toku glavnog pretresa izvršen veći broj vještačenja po više vještaka raznih struka, je u završnoj fazi, a napominjemo da je glavni pretres, naročito u posljednjem periodu, više puta odložen zbog bolesti optuženih, u prvom redu upravo optuženog Damira Mehića, koji je u zadnjih par mjeseci dva puta hospitalizovan u JZU UKC Tuzla - pojasnili su iz Kantonalnog suda dužinu postupka koji je još uvijek u toku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.