Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić u izjavi za Faktor tvrdi da premijer Edin Forto za ovim uopće nema potrebe jer se ne radi o kompleksnoj temi.

- Ne mogu shvatiti da zapošljava savjetnika da razgovara sa mnom. Pitanje je uopće da li ću ja pričati sa premijerovim savjetnikom. Ne može član državne komisije razgovarati i pregovarati s njim. On može samo ugovoriti sastanak, a državna komisija može razgovarati samo sa premijerom ili resornim ministrom - rekao je Kapidžić.

Navodi da je ranije slao dopis premijeru u vezi s nelegalnom gradnjom kod okretaljke u sarajevskom naselju Drvenija, ali da od premijera nikada nije dobio odgovor.

- Ne znam onda čemu služe ministri i premijeri ako moraju za svako pitanje uposliti savjetnika, šta onda oni rade - ističe te dodaje:

- Bit će neko plaćen budžetskim novcem da ostvari komunikaciju sa Komisijom koja je udaljena od zgrade Vlade KS 50 metara i koja ima komunikaciju sa svakim građaninom BiH koji se najavi i dođe na sastanak - tvrdi Kapidžić.

Zaključuje da je ovo "samo jedna od mnogih štetnih odluka gdje se odobrava angažovanje po ugovoru o djelu".

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa premijerom Fortom, ali on nije odgovarao na naše pozive.