Tokom intervjua za njemački ARD, Faeser je naglasila da dodjela velikih sportskih događaja kao što je nadolazeće Svjetsko prvenstvo treba biti povezana s kriterijima "poštovanja ljudskih prava i načela održivosti", prenio je CNN.

Faeser je, također, rekla da želi čuti mišljenje civilnog društva o tome je li postignut napredak u Kataru.

Ministarstvo vanjskih poslova Države Katar je zatražilo pojašnjenje ovih primjedbi. Također, Katar je u potpunosti odbacio primjedbe u pogledu domaćinstva Svjetskog prvenstva, prvog u regiji koja je, kako je naglašeno, "desetljećima trpjela zbog neopravdanih stereotipa".

Nadalje, poručeno je da je Država Katar odlučna organizirati "jedno od najboljih izdanja Svjetskog prvenstva" te u najboljem svjetlu predstaviti tradiciju i civilizacijska dostignuća ove regije.

Istupe njemačke ministrice uoči njene službene posjete Dohi sljedeće sedmice nazvali su protivnim diplomatskim normama i konvencijama, "posebno u svjetlu istaknutih veza između Države Katar i Njemačke na svim poljima".

Podvučeno je da su nedavno najistaknutije grupe za ljudska prava i agencije Ujedinjenih nacija (UN) pohvalile reforme koje je Država Katar provela u području rada, budući da su učinkovite i dugoročne, kao i da su rezultat godina planiranja i studija. U dopisu je još istaknuto da su reforme uključile mnoge zakone o radu i prakse povezane s njima.

Katarski politički analitičari osudili su, kako je naglašeno, klevetničke izjave njemačke ministrice unutrašnjih poslova protiv Države Katar u vezi sa stanjem ljudskih prava u zemlji, ističući da se te izjave temelje na izmišljenim informacijama koje su lansirali senzacionalistički mediji.

Kako prenosi katarska državna novinska agencija QNA, politički analitičari su naglasili značajne reforme koje je provela Država Katar u pogledu radničkih prava. Katarski novinar Jaber Al Harami rekao je da su "radnička prava klin o koji se vješaju sve kritike upućene Državi Katar".

Ukazao je na paradoks da "u vrijeme kada Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) hvali široke reforme koje je provela Država Katar u pogledu radničkih prava nailazimo na izjave koje se temelje na izmišljenim informacijama."

Istovremeno, kako je dodao, njemačka ministrica previđa stvarna kršenja prava koja se događaju u raznim evropskim zemljama u vezi s izbjeglicama. Štaviše, njemački zvaničnici prešućuju svakodnevna kršenja prava Palestinaca koja provodi Izrael.

Al Harami vjeruje da zapadna kultura pokušava dokazati da drugi, posebno Arapi, nisu sposobni ili kvalificirani biti domaćini takvim globalnim događajima kao što je FIFA Svjetsko prvenstvo što, navodi se, predstavlja tendenciju zapadnjačke arogancije.

Osim toga smatra da se pokušava Državu Katar staviti pod pritisak iz nerealnih razloga "dobivanjem informacija iz izmišljenih, huškačkih, ispolitiziranih medijskih izvora".

Savjetnik zamjenika premijera i glasnogovornik ministra vanjskih poslova Katara Majed bin Mohammed Al Ansari opisao je izjave njemačke ministrice ministra unutrašnjih poslova neprihvatljivim i provokativnim za katarski narod, istaknuvši da je neprihvatljivo da političari pokušavaju skupiti političke poene na lokalnom nivou na račun međunarodnih odnosa.

Emir Države Katar Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani osudio je ove sedmice "kampanju bez presedana" kojoj je Katar izložen otkako je dobio mjesto domaćina FIFA Svjetsko prvenstvo.

- Otkako smo dobili čast domaćina Svjetskog kupa, Katar je bio izložen kampanji bez presedana s kakvom se nije suočila nijedna zemlja domaćin. U početku smo to pitanje rješavali u dobroj vjeri, a neke kritike smo čak smatrali pozitivnim i korisnim jer nam pomažu da razvijemo neke naše aspekte... No, ubrzo nam je postalo jasno da kampanja ima tendenciju da se nastavi i proširi, uključujući izmišljotine i dvostruke standarde koji su bili toliko okrutni da su, nažalost, potaknuli mnoge ljude da dovedu u pitanje prave razloge i motive ove kampanje - rekao je emir Al-Thani, prenijela je QNA.