open-navfaktor-logo
search
Nova godina
Katica uputio apel građanima da ne koriste pirotehnička sredstva
Za sigurnost građana brinut će se dovoljan broj policijskih službenika kako u uniformama, tako i u civilu, rekao je Katica
31.12.2019. u 11:01
get url
text

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) poduzima niz mjera i aktivnosti kako bi građani i gosti glavnog grada Bosne i Hercegovine nesmetano uživali u predstojećim praznicima.

Kako je Feni kazao ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica, policijski službenici provode aktivnosti koje se odnose na fizičko, operativno, saobraćajno i kontradiverziono osiguranje u skladu s utvrđenim operativnim planom.

- S obzirom na to da se očekuje veliki broj građana i gostiju koji će prisustvovati organiziranom javnom dočeku Nove 2020. godine, za njihovu sigurnost brinut će se dovoljan broj policijskih službenika kako u uniformama, tako i u civilu - precizirao je ministar unutrašnjih poslova KS.

Dodao je da će policijski službenici MUPKS-a provoditi planirane aktivnosti, ne samo na lokalitetu javnog dočeka Nove godine, nego i na cijelom području Kantona Sarajevo.

- Apelujem na građane, kao i na goste da ne koriste pirotehnička sredstva kako ne bi došlo do neželjenih posljedica - kazao je Katica, podsjećajući da je korištenje, posjedovanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi i drugih pirotehničkih sredstava prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira u KS, a za što su predviđene visoke novčane kazne.

U vezi s tim, policijski službenici provode niz mjera kako bi se onemogućila preprodaja petardi i drugih pirotehničkih sredstava, kao i druge aktivnosti o čemu će Uprava policije MUPKS-a detaljnije obavijestiti javnost.

- U skladu s dosadašnjim iskustvima rada naših policijskih službenika očekujem da će i ovi praznici, kao i javni doček Nove 2020. godine, proteći u najboljem redu i koristim priliku da građanima Kantona Sarajevo, kao i Bosne i Hercegovine, uputim najiskrenije čestitke povodom nastupajuće Nove godine - naveo je Katica.

Podršku osiguranju javnog dočeka Nove godine u Sarajevu pružit će i pripadnici Federalne uprave policije (FUP).

- Federalna uprava policije će, shodno zahtjevu MUPKS-a, pružiti neophodnu podršku u osiguravanju navedenog skupa sa 45 policijskih službenika, dok će istražne službe FUP-a kontinuirano pratiti i prikupljati sigurnosno interesantna saznanja u cilju što sigurnijeg održavanja spomenutog događaja - rečeno je Feni u ovoj upravi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.