Zakoni

Katica: Vratiti nadležnosti Gradu Sarajevu koje je imao prije rata

Objavljeno: 23.10.2019. u 08:54

Dosadašnji Zakon, podsjeća, koncipiran je tako da je većina ovlaštenja i nadležnosti bila prenesena na općinski nivo, te da Grad gubi puno na tome i to nije dobro

Velija Katica

FOTO: Facebook

Gradsko vijeće Sarajeva danas će na sjednici razmatrati informaciju o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo, a kojim bi se definirale nadležnosti općina, grada i kantona. Vijećnik Velija Katica smatra da konačno treba riješiti problem nadležnosti koje se prepliću, a tu se najviše misli na komunalne usluge i regulacione planove.

Dosadašnji Zakon, podsjeća, koncipiran je tako da je većina ovlaštenja i nadležnosti bila prenesena na općinski nivo, te da Grad gubi puno na tome i to nije dobro.

- Trebamo ići u smjeru vraćanja kompetencije gradu koje je imao i prije rata. Na taj način gradu dajemo snagu ko glavnom gradu BiH - naglasio je Katica u izjavi za Fenu.

Kao primjer, naveo je budžet koji ima Grad Zagreb u iznosu od 300 miliona eura, a Budžet Grada Sarajeva je 16,5 miliona KM. Dodao je da iako je Grad, posebno u mandatu gradonačelnika Abdulaha Skake, uradio značajne projekte, kao što je projekt Trebevička žičara, Bistrička stanica, Olimpijski muzej, projekt biciklistička staza, treba raditi više.

- Glavni grad BiH Sarajevo možemo ojačati samo ako ojačamo mogućnosti za veći budžet - zaključio je vijećnik Velija Katica.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije