Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara Sead Salčin naglasio je tom prilikom kako je riječ o historijskom danu ne samo za Grad Mostar nego i za cijelu državu BiH.

- Toga dana prije 28 godina poginuo je brigadni general Midhad Hujdur Hujka u društvu svojih najbližih saboraca. Pogibiju generala Hujdura treba gledati u kontekstu ne samo deblokade Grada Mostara nego i deblokade nas. On nam je deblokirao osjećaje odgovornosti i discipline i s tim deblokiranim osjećajima nastavili smo se boriti do kraja i osigurati Vašingtonski i Dejtonski sporazum - naglasio je Salčin. 

Kćerka poginulog generala Midhada Hujdura Hujke Edita Hujdur istakla je kako se uvijek s ponosom trebamo sjećati svih onih koji su svoje živote utkali u temelje BiH.

- Mi koji smo izgubili svoje najbliže znamo kako se nositi svake godine sa svim problemima i nedaćama u životu bez neke podrške i poleđine. Ovog dana se svi s ponosom i radošću trebamo sjećati da smo uspjeli očuvati našu slobodu i slobodu našeg naroda. Imati oca lidera kakav je bio moj otac samo može izazivati jedan veliki ponos i ja sam sretna i ponosna što sam njegova kćerka -  poručila je Edita Hujdur.

Obilježavanje 28. godišnjice deblokade Mostara organizovala je Koordinacija temeljnih boračkih udruženja ARBiH Grada Mostara i HNK, a u sklopu njega danas će biti održan i marš Sjeverni logor - Kandiljan - Vrapčići, posjeta spomen-ploči Marića mahala, te obilazak spomen-obilježja Vrapčići i Potoci-Bijelo polje.

Večeras je planiran i kulturno-zabavni program koji će se održati na igralištu OŠ "Bijelo Polje" u Potocima.