Kako kaže prof. dr. Sandra Vegar Zubović, direktorica dijagnostičkih disciplina KCUS-a, u toku je edukacija kadra za korištenje aparata, koji uz već postojeći Ventana imaju za svrhu ubrzati proces imunohistohemije kao i unaprijediti kvalitet imunohistohemijske dijagnostike.

- U OJ Klinička patologija i citologija uz rutinske, obavljaju i složene dijagnostičke metode u patološkoj i citološkoj analizi, uz pružanje usluga iz histohemije, imunohistohemije, protočne citometrije, brojnih metoda citogenetike i molekularne patologije (FISH i PCR tehnike). Radi se o aparatima autostainer LINK 48 Agilent -Dako koji omogućavaju optimalno bojenje i prezentaciju na samom staklu koristeći širok spektar antitijela različitih proizvođača (široki spektar obuhvata preko 200 antitijela) - rekla je prof. dr. Vegar Zubović i dodala da je ova oprema smještena u novi prostor posebno pripremljen za obavljanje ovih usluga.

Iz OJ Klinička patologija, citologija i humana genetika, napomenuli su da će moći koristiti automatsko bojenje različitih PD-L1 klonova i analizu njihove ekspresije na različitim uzorcima tumora pluća, dojke, mokraćnog mjehura i želuca.

Prema riječima prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a, nabavkom ovih  savremenih aparata pružit će se kvalitetnije i brže zdravstvene usluge pacijentima u BiH. 

- Novi uređaji neophodni su kako bi se proširio spektar usluga i uvelo više procedura. Nabavkom novih aparata u mogućnosti smo uraditi veći broj patohistoloških analiza za bolesnike. Nabavka dijagnostičke i terapijske opreme u KCUS vrši se shodno postojećem Planu i listi prioriteta.

Izuzetno sam ponosna na uspjeh koji smo do sada ostvarili u KCUS-u. O našem uspjehu  svakodnevno svjedoče zadovoljni pacijenti i njihove porodice - poručila je prof. dr. Izetbegović, saopćio je KCUS.