open-navfaktor-logo
search
Reakcija Pekinga
Kina o Strateškom konceptu NATO-a: Odustanite od zastarjelog hladnoratovskog mentaliteta
Kina se u četvrtak obrušila na NATO zbog "neosnovanih optužbi i provokativnih primjedbi" u novom Strateškom konceptu vojnog saveza, pozivajući alijansu da odustane od "zastarjelog hladnoratovskog mentaliteta", prenosi Anadolu Agency (AA).
30.06.2022. u 20:08
get url
text
Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine Zhao Lijian

U dokumentu Strateški koncept 2022, nacrtu alijanse za narednu deceniju odobrenom jučer na samitu u Madridu, Kina se optužuje da vodi "politiku prinude" koja ugrožava "interese, sigurnost i vrijednosti NATO-a".

- Dokument takozvanog novog Strateškog koncepta NATO-a zanemaruje činjenice, brka ispravno i pogrešno... blati kinesku vanjsku politiku, daje neodgovorne primjedbe o normalnom kineskom vojnom razvoju i politici nacionalne odbrane - rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine Zhao Lijian na konferenciji za novinare u Pekingu.

Rekao je da je Kina ozbiljno zabrinuta i čvrsto se protivi tome, dodajući da NATO "ohrabruje konfrontaciju sa svojim hladnoratovskim mentalitetom i ideološkim predrasudama."

NATO je također izrazio zabrinutost zbog "zlonamjernih kineskih hibridnih i cyber operacija i njene konfrontacijske retorike i dezinformacija", optužujući Peking da pokušava "kontrolisati ključne tehnološke i industrijske sektore, kritičnu infrastrukturu i strateške materijale i lance opskrbe".

Kao prijetnja navodi se "produbljivanje strateškog partnerstva" između Kine i Rusije i "njihovi međusobni pokušaji da potkopaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima suprotni našim vrijednostima i interesima".

- NATO bi odmah trebao zaustaviti neosnovane optužbe i provokativne primjedbe na račun Kine i napustiti zastarjeli hladnoratovski mentalitet - rekao je on.

Zhao je rekao da bi se NATO umjesto toga trebao fokusirati na to da učini "nešto dobro za sigurnost i stabilnost Evrope i svijeta".

- Kina nikada nije izvršila invaziju na nijednu zemlju, nikada nije učestvovala u proxy ratovima, nikada se nije pridružila ili formirala bilo koji vojni blok - dodao je, optužujući NATO da "pokreće ratove posvuda, ubija nevine civile".

"NATO je pravi 'sistemski izazov' svjetskoj sigurnosti i stabilnosti", poručio je kineski zvaničnik.

Dodao je da je Azijsko-pacifički region visoravan mira i stabilnosti i područje saradnje i razvoja.

- Svi potezi koji narušavaju mir, stabilnost, jedinstvo i saradnju u regionu naići će na zajedničko protivljenje kineskog naroda i naroda azijsko-pacifičkih zemalja i osuđeni su na propast - rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.