open-navfaktor-logo
search
Jasan odgovor
Kina odbacilu tvrdnju NATO-a da predstavlja "sistemske izazove"
15.06.2021. u 08:48
get url
text

Kineska misija pri Evropskoj uniji (EU) odbacila je tvrdnju Sjevernoatlantskog saveza (NATO) da predstavlja "sistemske izazove", rekavši da je to kleveta na kineski mirni razvoj i da predstavlja "nastavak mentaliteta hladnog rata i blokovsku politiku ".

U izjavi je glasnogovornik kineske misije rekao da je Kina predana obrambenoj politici  a njezino provođenje obrambene i vojne modernizacije je "opravdano, razumno, otvoreno i transparentno", prenosi Xinhua.

- Ljudi u svijetu mogu jasno vidjeti ko ima vojne baze po cijelom svijetu, a ko napreže mišiće šaljući nosače aviona po cijelom svijetu - rekao je glasnogovornik.

Što se tiče nuklearne energije, broj kineskog nuklearnog oružja "nikako nije u istoj ligi" sa zemljama članicama NATO-a poput Sjedinjenih Država, napomenuo je glasnogovornik pozivajući se na izvještaje švedskih i američkih think tankova.

Naglašeno je da se Kina uvijek drži načela neprimjenjivanja nuklearnog oružja u bilo kojem trenutku i pod bilo kojim okolnostima, te se bezuvjetno obavezuje da neće koristiti ili prijeti nuklearnim oružjem protiv država koje nisu nuklearne ili su zone bez nuklearnog oružja.

Kina će uvijek težiti mirnom razvoju, ali nikada se neće odreći prava na održavanje mira i odbranu svog suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa.

- Nikome nećemo predstavljati "sistemske izazove", ali nećemo sjediti i ništa ne činiti ako nam se približe "sistemski izazovi" - poručio je glasnogovornik.

Glasnogovornik je pozvao NATO savez da racionalno sagledava razvoj Kine, prestane  navoditi "kinesku prijetnju" i uloži ozbiljne napore u promicanju saradnje i održavanju globalnog i regionalnog mira i stabilnosti.

Na samitu u ponedjeljak u Briselu, čelnici zemalja NATO-a spomenuli su zabrinutost zbog Rusije, ali i Kine.

- Ambicije koje ima Kina i njezino odlučno ponašanje predstavljaju sistemski izazov za međunarodni poredak utemeljen na pravilima i u domenama važnim za sigurnost Saveza - ustvrdile su članice NATO-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.