open-navfaktor-logo
search
Kasarna Rajlovac
Kina Oružanim snagama BiH donirala mašine i vozila vrijedne 2,5 miliona KM
Ceremonija primopredaje inženjerijskih mašina i vozila, koje je Ministarstvo nacionalne odbrane Narodne Republike Kine doniralo Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, upriličena je u kasarni "Rajlovac" u Sarajevu.
31.03.2021. u 12:42
get url
text

Svečanosti primopredaje prisustvovao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ambasador Kine u BiH Ji Ping.

- Koristim priliku istaći našu dobru i prijateljsku saradnju sa predstavnicima Ambasade Kine i kancelarijom vojnog atašea koji je svojim požrtvovanim radom kao i njegov prethodnik brigadir Luo Tiefeng ovu saradnju učinio boljom i produktivnijom - kazao je Podžić. 

{$galerijaFotografija}

Istakao je da ta saradnja ima svoj kontinuitet, što je rezultiralo velikim doprinosom u modernizaciji OSBiH, u ovom slučaju inženjerijskim mašinama za njihov inženjerijski bataljon. 

Podžić je podsjetio da su OSBiH u prethodnim godinama već preuzele jedan dio inženjerijskih mašina koje je doniralo Ministarstvo nacionalne odbrane Kine.

- Tako i danas imamo priliku preuzeti novu donaciju shodno ranije potpisanom sporazumu između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva nacionalne odbrane Kine čija vrijednost je oko 2,5 miliona KM. U procesu jačanja kapaciteta OSBiH kroz njihovu modernizaciju nama je pomoć od strane partnera jako važna - naglasio je Podžić.

Kako je kazao, svjesni situacije u kojoj se BiH nalazi, kada je sva novčana sredstva potrebno usmjeriti na borbu protiv COVID-19, spašavanje ljudskih života i posrnule privrede, ne mogu očekivati obimnija sredstva za modernizaciju OSBiH iz budžeta.

Smatra da je zbog toga ova donacija još važnija. 

- Ova materijalno-tehnička sredstva bit će od velikog značaja OSBiH prvenstveno u izvršavanju jedne od njihovih misija, a to je pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće, kao i izvršavanju ostalih redovnih zadataka OSBiH - dodao je. 

Ambasador Kine u BiH Ji Ping kazao je da je u pitanju treći kontigent bespovratne vojne pomoći koju Kina pruža BiH. 

- Prijateljski odnosi ove dvije zemlje se neprekidno produbljuju, dok su se odnosi između dvije vojske podigli na još viši nivo. Spremni smo da u budućnosti jačamo saradnju i koordinaciju sa OSBiH u oblastima kao što su međunarodne mirovne operacije, obuka i obrazovanje kadrova - rekao je Ji Ping.

​​​​​​​Generalmajor Gojko Knežević, zamjenik načelnika zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, rekao je da danas prisustvuju donaciji od 15 inženjerijskih sredstava prijateljske Kine. 

- Ovom donacijom nisu samo uvećani inženjerijski kapaciteti OSBiH nego generalno sposobnosti OSBiH za izršavanje zadataka definisanih zakonom. Već danas smo značajno operativniji da izvršavamo zadatak pomoći civilnim vlastima u reagovanju na prirodne katastrofe i nesreće - izjavio je Knežević. 

kiseska vozila  (2).jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.