open-navfaktor-logo
search
Demonstracija moći
Kina priprema vojnu paradu, predstavit će raketu koja može stići do SAD-a za pola sata
Kineska raketa Dongfeng 31 ima domet veći od 11.200 kilometara, što znači da je veći dio SAD-a u okviru dometa
30.09.2019. u 09:22
get url
text
Kina priprema vojnu paradu

Kineska vojska za narednu sedmicu priprema održavanje parade na kojoj će predstaviti repertoar najnovijeg oružja kojim raspolažu.

Na vojnoj paradi bi trebalo učestvovati više od 15.000 vojnika te gotovo 600 vozila, kao i 160 aviona. Očekuje se i predstavljanje rakete koja može nositi nuklearnu bojevu glavu i koja do SAD-a može stići za 30 minuta.

Dongfeng 41 novi je dio arsenala kineskog oružja za kojeg tamošnji mediji navode da bi mogao biti predstavljen tokom parade kojom se obilježava 70. godišnjica vladajuće Komunističke partije.

Narodnooslobodilačka armija Kine najveća je svjetska vojska s dva miliona muškaraca i žena u uniformama i ima drugi najveći godišnji trošak nakon SAD-a. Vjeruje se da vojska radi na razvoju nuklearnih podmornica, a mogućnost projiciranja snage sve je važnija za kineske čelnike koji žele kontrolirati vode koje svojataju Japan, Južna Koreja, Vijetnam, Filipini i druge vlade.

Kineska raketa Dongfeng 31 ima domet veći od 11.200 kilometara, što znači da je veći dio SAD-a u okviru dometa, piše Daily Mail.

Fotografije koje kruže kineskim društvenim medijima, nastale tokom priprema za paradu, pokazuju mutne prizore mogućeg napada drona nazvanog „Oštri mač“ i drugog drona, DR-8 ili Wuzhen 8.

Kina ima oko 280 nuklearnih bojevih glava, u poređenju sa 6.450 u vlasništvu SAD-a i 6.850 u vlasništvu Rusije, objavio je Međunarodni institut za istraživanje mira iz Stockholma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.