open-navfaktor-logo
search
Nova studija
Kineski naučnici: Moguće da izvor koronavirusa nije pijaca u Wuhanu
Nova studija kineskih istraživača pokazala je kako postoji mogućnost da se koronavirus (Kovid-19) nije počeo širiti sa tržnice morskih plodova u gradu Wuhanu, kako je ranije navedeno, već da ga je prva zaražena osoba donijela na tržnicu, a potom se počeo širiti s osobe na osobu krajem novembra prošle godine.
22.02.2020. u 18:19
get url
text
get url
text

Istraživanje koje je objavljeno na otvorenoj naučnoj platformi ChinaXiv pokazuje da je novootkriveni koronavirus s drugog mjesta donesen na tržnicu morskih plodova, a potom se velikom brzinom širiti i na druge tržnice, istaknuto je u listu "Global Times", jednom od službenih publikacija Komunističke partije Kine.

Do ovih rezultata došlo se analizom podataka na nivou genoma, izvora infekcije i načina širenja 93 uzorka novog korona virusa prikupljenih iz 12 zemalja na četiri kontinenta.

Studija vjeruje da je "pacijent nula" prenio virus radnicima ili prodavačima na tržnici morskih plodova u Wuhanu. Velika koncentracija ljudi na tržnici olakšala je daljnji prenos virusa kupcima, što je izazvalo masovnu zarazu početkom decembra 2019. godine.

Istraživači dalje navode kako je koronavirus doživio dva nagla širenja, uključujući i ono 6. januara 2020., koje je bilo povezano s Kineskom novom godinom.

Ranije širenje dogodilo se 8. decembra, s tim da je prijenos s čovjeka na čovjeka možda počeo početkom decembra ili krajem novembra, a zatim se ubrzao kada je stigao na tržnicu morskih plodova.

Dalje se navodi kako je Nacionalni centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) 6. januara izdao hitnoupozorenje drugog stepena, u okviru koje je upozoreno na masovne javne skupove i putovanja.

Da su upozorenja imala širu pažnju javnosti, broj slučajeva zaraze koji bi se širili na nacionalnom i globalnom nivou sredinom i do kraja januara bio bi manji, naveli su istraživači.

Pacijenti iz Australije, Francuske, Japana i SAD-a, zemalja sa širim uzorcima, imali su najmanje dva izvora infekcije, a za SAD se navodi pet izvora.

Međutim, na temelju ograničenih uzoraka u drugim zemljama smatra se da je izvor većine infekcija isti. Pored kontakta s Wuhanom, neki su se možda zarazili u Guangdongu i Singapuru.

Novim tipom koronavirusa, koji je otkriven u kineskom Wuhanu, širom svijeta je zaraženo oko 78.000 ljudi, a umrlo je najmanje 2.360 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.