open-navfaktor-logo
search
Razbijen lanac
Kineski sud krijumčare droge osudio na odgođenu smrtnu kaznu i doživotni zatvor
Ranije je SAD kritikovao Kinu da ne čini dovoljno na suzbijanju ilegalne trgovine tom opasnom drogom, što je dodatno iritiralo ionako napete odnose Kine i Sjedinjenih Država
07.11.2019. u 09:15
get url
text

Kineski sud u četvrtak je osudio devet osoba, jednu uz odgođenu smrtnu kaznu, zbog krijumčarenja opioidnog analgetika fentanila u Sjedinjene Američke Države. Prvooptuženi, Liu Yong osuđen je  na smrtnu kaznu s odgodom, što se u praksi svodi na doživotni zatvor, dok je Jiang Juhuau izrečena  doživotna zatvorska kazna, zbog prodaje i proizvodnje droge, objavio je  Centralni narodni sud u gradu Xingtai u kineskoj provinciji Hebeiu. 

Sud je naveo  da su proizveli i prodali oko 11,86 kg fentanila, gotovo 3,4 kg nordazepama, 41,9 grama diazepama i više od pet kg alprazolama, prenosi Xinhua. Još sedam optuženih za ilegalnu prodaju droge, osuđeno je na zatvorske kazne u rasponu od šest mjeseci do doživotnog zatvora. Droga, sirovine i alati za proizvodnju narkotika  koji su uključeni u slučaj bit će zaplijenjeni. Reuters navodi da je ovo prvi takav slučaj saradnje Kine i Sjedinjenih Država.

Ranije je SAD kritikovao Kinu da ne čini dovoljno na suzbijanju ilegalne trgovine tom opasnom drogom, što je dodatno iritiralo ionako napete odnose Kine i Sjedinjenih Država, nagrižene štetnim trgovinskim ratom, piše britanska agencija. Saopćeno je to o uspješnoj akciji razbijanja krijumčarskog lanca upravo dok se očekuje potpisivanje privremenog trgovinskog sporazuma. Fentanil je izuzetno adiktivan sintetički opioid, 50 puta potentniji od heroina. Relativno je jeftin pa se često koristi  za proizvodnju krivotvorenih narkotika - dileri ga miješaju s heroinom ili čak u potpunosti zamjenjuju heroin njime, a da o tome ne obavijeste korisnike, pa dolazi do predoziranja, što je u SAD-u izazvalo epidemiju predoziranja.

Viši dužnosnik kineskog Nacionalne komisije za kontrolu narkotika Yu Haibin kazao je novinarima u sjevernom gradu Xingtaiju, gdje je održano suđenje, da su američke i kineske zakonodavne vlasti zajedno radile na razbijanju lanca koji je u SAD krijumčario fentanil i druge opioide koristeći kurira. Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u Sjedinjenim Državama u 2017. godini zabilježeno je više od 28 hiljada smrti od predoziranja sintetičkim opioidima, i to uglavnom povezanih sa supstancama vezanih uz fentanil.

Američka Agencija za suzbijanje droga prozivala je Kinu kao glavni glavni izvor ilegalnog fentanila. Kina je te optužbe odbacila. Američki predsjednik Donald Trump u augustu je optužio kineskog predsjednika Xia Jinpinga da nije proveo obećano pooštravanje mjera, prenosi Reuters. Yu je izjavio da je Kina spremna surađivati s američkim zakonodavnim vlastima i svim drugim međunarodnim kolegama na suzbijanju trgovine narkoticima, te tako "nastaviti pridonositi kineskoj mudrosti i snazi u globalnom upravljanju narkoticima".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.