Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavila je danas novi sastav Evropske komisije. Funkciju evropskog komesara za proširenje, jednu od najvažnijih za put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), u narednih pet godina će obnašati Mađar László Trócsányi.

On je na izborima za Evropski parlament predvodio listu mađarskog Fidesza, desničarske stranke na čijem je čelu Viktor Orban. Nerijetko ga u javnosti opisuju kao "izvršitelja Orbanove volje". Prethodno je obnašao dužnost ministra pravosuđa, a u tom je svojstvu u martu prošle godine boravio u BiH, kada se sastao sa čelnicima VSTV-a BiH. Trócsányi je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što se upoznao sa "složenim pravosudnim sistemom BiH".

Trócsányi će na toj poziciji zamijeniti Johannesa Hahna, koji će u narednom sazivu biti zadužen za budžet i administraciju.

Dubravka Šuica, koja se ranije spominjala u kontekstu ove pozicije, dobila je resor zadužen za demografiju i demokratiju.

Novi sastav Evropske komisije će dužnost obnašati u mandatu od 2019. do 2024. godine. Listu novog sastava Evropske komisije sada mora usvojiti Vijeće EU-a. Evropski parlament tada mora dati svoju saglasnost cijelom Kolegiju komesara, uključujući predsjednika i visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednika Evropske komisije. Nakon što Evropski parlament da svoju saglasnost, Evropsko vijeće službeno imenuje Evropsku komisiju u skladu s članom 17. stavom 7. Ugovora o EU.