U osvrtu na jučer prekinutu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, danas su se oglasili DF-GS koji poručuju SDP-u i Našoj stranci da je uzaludno i svakodnevno zasjedati ako nema prohodnosti prema izvršnoj vlasti, a čije saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Sasvim je razumljiva borba SDP-a i Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH za zadržavanjem trenutnog stanja koji zapravo bez implementacije potpisanih koalicionih sporazuma, nepopunjenosti rukovodstva domova kao i neprohodnosti komunikacije između zakonodavne i izvršne vlasti u ovakvom političkom ambijentu ostavlja mogućnost za beskrajne diskusije bez rezultata. Uslijed takve situacije nameće se pravo pitanje, a to je: Da li je Federalni parlament upravo u ovakvim okolnostima blokiran i šta bi značilo i svakodnevno zasjedanje kad nema prohodnosti prema izvršnoj vlasti i prilike da se donesu zakonska rješenja koja su neophodna za građane Federacije BiH!?

Postavlja se pitanje da li je onima koji nisu bili spremni da uđu u borbu za građane na mjestima na kojima je to moguće učiniti važnije da bez rezultata diskutuju satima u Parlamentu i pretvaraju zasjedanja u nekonstruktivne pričaonice uz teatralne govorničke nastupe!?

Na juče prekinutom zasjedanju sa dnevnim redom koji je imao mnogo toga čemu bi se moglo prigovoriti, od redoslijeda razmatranja tačaka do prijedloga zakonskih rješenja, bilo je jasno da se javnost pokušava obmanuti na način da se argumentirani prekid sjednice, po poslovniku uobičajan postupak u ovim situacijama, pokušava predstaviti blokadom rada Parlamenta.

Ako bi se analizirao dosadašnji rad ovog saziva bilo bi vidljivo da su rezultati vrlo skromni, jer je nemoguće u uslovima nepostojanja parlamentarne većine voditi procese koji će u konačnici imati konkretne rezultate u smislu rješavanja važnih pitanja za koje je nadležan federalni parlament.

Demokratska fronta će u nastavku svog političkog djelovanja u ovom Parlamentu nastaviti rad u interesu građana, preuzimajući odgovornost svugdje gdje je moguće biti dio snaga koje kreiraju rješenja za razliku od onih koji su se u ovom momentu u svom političkom djelovanja odlučili trošiti na teatralne istupe koji u sadržini imaju prvenstveno funkciju obmanjivanja javnosti.