Nova pucnjava sa slučajem ranjavanja, koja se jutros desila na Baščaršiji, ukazuje da je sigurnosna situacija u Sarajevu alarmantna i da građani žive u neprestanom strahu, saopćeno je danas iz Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo.

Saopćenje prenosimo u cijelosti: 

Punu odgovornost za postojeću situaciju snosi Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koji su u proteklih deset mjeseci svojim pristupom ohrabrili kriminalce da divljaju na ulicama glavnog grada BiH.

Ključna stvar koja je dovela do poremećaja u sigurnosnom sistemu KS jeste politizacija i nametanje stranačke kontrole policiji, o čemu je čak i Visoki predstavnik izvijestio UN.

Potpuna je skandalozna izjava ministra unutrašnjih poslova Admira Katice da je rješenje za novonastalu situaciju u tome da se građani počnu naoružavati.

Takve poruke može slati samo ministar koji je potpuno nesposoban i nezainteresiran za bavljenje poslom za koji je preuzeo odgovornost. Van pameti je da najodgovornije lice, sa ogromnim resursima MUP-a i policije KS, odgovornost svaljuje na kraju građane.

Umjesto da se počne suočavati sa sigurnosnim izazovima – što očigledno ne zna – Katica daje izjave, koje unose samo dodatni nemir i strah među građane, te šalje otvorenu poruku kriminalcima da se Fortina vlada ne namjerava suočiti sa njima.

Izvjesno je da je navedenu "pamet", Katica pokupio od svog stranačkog šefa Konakovića koji također govori da hoda s pištoljem i javno se hvali time što je prijatelj sa kriminalcima.

Jedino rješenje za popravljanje sigurnosne situacije jeste hitna smjena ove Vlade i ministra Katice, te uvođenje znantno odlučnijeg i tvrđeg pristupa u suočavanju sa kriminalom.

Kanton Sarajevo ima policijske i druge resurse da osigura svojim građanima osjećaj sigurnosti.