Oni podsjećaju da je Gradsko vijeće Tuzle krajem juna donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim djelatnostima. Kao razlog njenog donošenja je naveden Zakon o komunalnim djelatnostima TK iz 2005. godine. Znajući da je ovom odlukom uveden novi namet Tuzlacima, Klub vijećnika SDA u posljednjih nekoliko mjeseci uporno je insistirao i intenzivno radio na njenom ukidanju. Uz pozivanje gradonačelnika da odluku suspenduje, Klub vijećnika SDA u GV Tuzle, ukazivao je da to nije zakonska obaveza. U tome je vijećnike SDA više puta preglasala neodgovorna većina u Gradskom vijeću, a čime su vijećnici SDP, Tuzlanske alternative i PDA jasno pokazali da ih uvođenjem i insistiranjem na odluci o komunalnoj naknadi nije briga za egzistenciju građana.

Danas je Skupština Tuzlanskog kantona, navode u saopćenju, na Inicijativu zastupnika Smaje Mandžića, iz februara ove godine, jednoglasno usvojila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o komunalnoj djelatnosti, a prema kojiam je ukinuta naknada za vlasnike stambenih prostora i garaža. Iako nametnuta komunalna naknada nije bila obavezna, već postavljena kao mogućnost, novim, izmijenjenim Zakonom su stečeni svi formalno-pravni uslovi da Gradsko vijeće stavi van snage Odluku o komunalnoj taksi.

Klub vijećnika SDA se zahvaljuje Skupštini TK na podršci te poziva gradonačelnika Jasmina Imamovića i većinu u Gradskom vijeću da postupe po Zakonu i usklade, ili preciznije, ukinu komunalnu taksu za građane Tuzle već na narednoj sjednici Gradskog vijeća.

Klub vijećnika SDA ponovio je prema Gradskom vijeću i zahtjev da 9. vanredna sjednica bude održana u nekom od adekvatnih prostora na području grada u kojima bi, uz obavezno poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, bio omogućen nesmetan rad svih vijećnika u vrijeme pandemije. Među predloženim salama su: velika sala BKC-a u Tuzli i velika dvorana SKPC "Mejdan". Ukoliko ne odgovaraju zatvoreni prostori, Klub SDA spreman je aktivno sudjelovati sjednici Vijeća i na otvorenim prostorima poput Kompleksa "Panonika" ili sportskom terenu stadiona Tušanj, navode se u saopćenju GO SAD Tuzla.

Klub vijećnika SDA kategorično je protiv da sjednica zakazana za petak 10. jula, bude održana online putem "zoom" aplikacije. Na ovaj način se ubija demokratija u Tuzli.

- Klub SDA nije dobio mandat birača da u tome sudjeluje. Teme zakazane za tu sjednicu isuviše su značajne za sve stanovnike Tuzle, da bi se preko njih olako prelazilo. Osim toga, najavljen je obiman dnevni red i tačke koje po svom meritumu zahtijevaju redovnu demokratsku procedure uz uvid javnosti - navode u saopćenju.

Inače, na dnevnom redu online sjednice je, između ostalog, rebalans Budžeta Grada Tuzle za 2020. te izvještaju o radu više ustanova kojima je osnivać Grad.

- Ove važne životne teme za grad i građane Tuzle najbolja su prilika za vraćanje političkih i društvenih tokova u normalno stanje. Niko ne spori obavezu poštivanja i primjenu mjera zaštite, po uzoru na druga vijeća u susjednim općinama i gradovima, kao i samu Skupštinu Tuzlanskog kantona čijim sjednicama prisustvuje više osoba nego što broji Gradsko vijeće Tuzle. Klub vijećnika SDA spreman je snositi i eventualne troškove zakupa adekvatne sale - navode u saopćenju.