open-navfaktor-logo
search
Dvije inicijative
Klub vijećnika SDA: Nakon odluke Skupštine TK komunalna naknada u Tuzli mora biti ukinuta
Klub vijećnika SDA je jučer ponovo uputio prijedlog da Gradsko vijeće Tuzle na dnevni red sutrašnje sjednice uvrsti inicijativu za ukidanje komunalne naknade građanima Tuzle, saopćeno je iz Gradskog odbora SDA.
09.07.2020. u 09:32
get url
text

Oni podsjećaju da je Gradsko vijeće Tuzle krajem juna donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim djelatnostima. Kao razlog njenog donošenja je naveden Zakon o komunalnim djelatnostima TK iz 2005. godine. Znajući da je ovom odlukom uveden novi namet Tuzlacima, Klub vijećnika SDA u posljednjih nekoliko mjeseci uporno je insistirao i intenzivno radio na njenom ukidanju. Uz pozivanje gradonačelnika da odluku suspenduje, Klub vijećnika SDA u GV Tuzle, ukazivao je da to nije zakonska obaveza. U tome je vijećnike SDA više puta preglasala neodgovorna većina u Gradskom vijeću, a čime su vijećnici SDP, Tuzlanske alternative i PDA jasno pokazali da ih uvođenjem i insistiranjem na odluci o komunalnoj naknadi nije briga za egzistenciju građana.

Danas je Skupština Tuzlanskog kantona, navode u saopćenju, na Inicijativu zastupnika Smaje Mandžića, iz februara ove godine, jednoglasno usvojila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o komunalnoj djelatnosti, a prema kojiam je ukinuta naknada za vlasnike stambenih prostora i garaža. Iako nametnuta komunalna naknada nije bila obavezna, već postavljena kao mogućnost, novim, izmijenjenim Zakonom su stečeni svi formalno-pravni uslovi da Gradsko vijeće stavi van snage Odluku o komunalnoj taksi.

Klub vijećnika SDA se zahvaljuje Skupštini TK na podršci te poziva gradonačelnika Jasmina Imamovića i većinu u Gradskom vijeću da postupe po Zakonu i usklade, ili preciznije, ukinu komunalnu taksu za građane Tuzle već na narednoj sjednici Gradskog vijeća.

Klub vijećnika SDA ponovio je prema Gradskom vijeću i zahtjev da 9. vanredna sjednica bude održana u nekom od adekvatnih prostora na području grada u kojima bi, uz obavezno poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, bio omogućen nesmetan rad svih vijećnika u vrijeme pandemije. Među predloženim salama su: velika sala BKC-a u Tuzli i velika dvorana SKPC "Mejdan". Ukoliko ne odgovaraju zatvoreni prostori, Klub SDA spreman je aktivno sudjelovati sjednici Vijeća i na otvorenim prostorima poput Kompleksa "Panonika" ili sportskom terenu stadiona Tušanj, navode se u saopćenju GO SAD Tuzla.

Klub vijećnika SDA kategorično je protiv da sjednica zakazana za petak 10. jula, bude održana online putem "zoom" aplikacije. Na ovaj način se ubija demokratija u Tuzli.

- Klub SDA nije dobio mandat birača da u tome sudjeluje. Teme zakazane za tu sjednicu isuviše su značajne za sve stanovnike Tuzle, da bi se preko njih olako prelazilo. Osim toga, najavljen je obiman dnevni red i tačke koje po svom meritumu zahtijevaju redovnu demokratsku procedure uz uvid javnosti - navode u saopćenju.

Inače, na dnevnom redu online sjednice je, između ostalog, rebalans Budžeta Grada Tuzle za 2020. te izvještaju o radu više ustanova kojima je osnivać Grad.

- Ove važne životne teme za grad i građane Tuzle najbolja su prilika za vraćanje političkih i društvenih tokova u normalno stanje. Niko ne spori obavezu poštivanja i primjenu mjera zaštite, po uzoru na druga vijeća u susjednim općinama i gradovima, kao i samu Skupštinu Tuzlanskog kantona čijim sjednicama prisustvuje više osoba nego što broji Gradsko vijeće Tuzle. Klub vijećnika SDA spreman je snositi i eventualne troškove zakupa adekvatne sale - navode u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.