open-navfaktor-logo
search
Sklapanje slagalice
Ko je dao ključne informacije koje su dovele do Baghdadija?
Ithawy je pružio dragocjene informacije koje su pomogle iračkom timu da popuni slagalicu o kretanju Baghdadija i mjestima gdje se krio, kazao je neimenovani irački sigurnosni zvaničnik
28.10.2019. u 12:02
get url
text
get url
text

Tokom duge potrage za liderom terorističke grupe tzv. Islamska država Irak i Levant (ISIL), timovi iračke obavještajne službe otkrili su ključnu informaciju u februaru prošle godine, kada im je jedan od najbližih saradnika Abu Bakra al-Baghdadija otkrio kako je on godinama uspijevao izbjeći hapšenje, saopćili su irački sigurnosni zvaničnici.

Baghdadi bi ponekad, kako bi izbjegao da bude otkriven, sa svojim komandantima sjeo i vozio se u minibusevima punim povrća i tom prilikom s njima vodio "strateške razgovore", rekao je Ismail al-Ithawy zvaničnicima nakon što su ga uhapsile turske vlasti i predale Iračanima.

-Ithawy je pružio dragocjene informacije koje su pomogle iračkom timu da popuni slagalicu o kretanju Baghdadija i mjestima gdje se krio - kazao je neimenovani irački sigurnosni zvaničnik.

Taj zvaničnik je za Reuters rekao da je Ithawy pružio detalje o peterici muškaraca, među kojima je bio i on, a koji su se u Siriji sastajali s Baghdadijem, kao i o različitim lokacijama koje su koristili.

Kretao se od sela do sela u Idlibu

Zvaničnici iračke obavještajne službe smatraju da je Ithawy, islamski teolog, bio jedan od peterice najbližih Baghdadijevih saradnika.

On se 2006. godine priključio mreži Al-Kaida, a američke snage su ga uhapsile dvije godine kasnije, poslije čega je osuđen na četiri godine zatvora.

Baghdadi je kasnije Ithawy zadužio da pripadnicima ISIL-a prenosi vjerska učenja, kao i da bira komandante, prenosi Al Jazeera.

Nakon kolapsa ISIL-a 2017. godine, Ithawy je pobjegao u Siriju sa suprugom, državljankom Sirije.

Druga ključna prekretnica dogodila se početkom godine, tokom zajedničke operacije u kojoj su agenti američke, turske i iračke obavještajne službe uhapsile istaknute članove ISIL-a, uključujući četvericu Iračana i jednog Sirijca.

-Oni su nam otkrili sve lokacije na kojima su se sastajali s Baghdadijem u Siriji. Odlučili smo, zajedno s Centralnom obavještajnom agencijom (CIA), angažirati više ljudi u tim oblastima - kazao je irački zvaničnik.

Prema njegovim riječima, sredinom godine Idlib je lociran kao mjesto gdje se Baghdadi kretao od sela do sela sa svojom porodicom i trojicom bliskih saradnika.

Bježao od lokalnih neprijatelja u Siriji

Jedan od doušnika prepoznao je na jednoj pijaci u Idlibu Ithawyja, koji je praćen sve do kuće gdje se nalazio Baghdadi.

-Te informacije smo proslijedili CIA-i i oni su koristili satelit i dronove da osmatraju lokaciju u posljednjih pet mjeseci - naveo je zvaničnik.

Prije tri dana Baghdadi je prvi put napustio tu lokaciju sa svojom porodicom i minibusom se prevezao do obližnjeg sela.

Baghdadi je bježao i od lokalnih neprijatelja u Siriji.

Hayat Tahrir al-Sham, grupa ranije poznata kao Front al-Nusra, koja je dominirala Idlibom, sama je provodila potragu za Baghdadijem, nakon što su dobili informaciju da se nalazi u toj oblasti.

Front al-Nusra i ISIL su bili rivali, koji su vodili krvave bitke u Siriji.

Ta grupa je nedavno uhvatila jednog Baghdadijevog saradnika, poznatog kao Abu Sulejman al-Halidi.

U pitanju je jedan od trojice muškaraca koji je sjedio pored Baghdadija na posljednjem njegovom objavljenom videosnimku.

Trump: Umro je kao pas i kukavica

Hvatanje Halidija je bio "ključ" u potrazi za Baghdadijem, rekao je komandant iz Idliba.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u nedjelju da je Baghdadi mrtav.

On je poginuo tokom racije američke vojske na sjeveru Sirije, pošto se raznio eksplozivom u tunelu.

Trump je dodao da je 15 minuta nakon smrti Baghdadija obavljen DNK test kojim je potvrđeno da je to stvarno on.

Predsjednik SAD-a je kazao da je Baghdadi praćen nekoliko sedmica i da su operaciju provele Sjedinjene Američke Države.

Prema njegovim riječima, Baghdadi je "umro kao pas i kukavica, plačući i preklinjući za milost".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.