open-navfaktor-logo
search
Ajatolah Mike
Ko je zvaničnik CIA-e za kojeg tvrde da je poginuo u Afganistanu: Prihvatio islam, proganjao Bin Ladena, ubio Soleimanija
Američka CIA je 2017. godine imenovala Michaela D'Andreu za prvog čovjeka operacija te Agencije u Iranu. D' Antoni, koji je u javnosti poznat i kao "Mračni princ", što je nadimak kojeg je zaradio tokom lova na Osamu bin Landena i američkih napada dronovima, je, tvrde ruski obavještajci, poginuo pri padu američkog vojnog aviona u Afganistanu.
28.01.2020. u 14:47
get url
text
Michael D Andrea
get url
text

D'Antoni je, tvrde iranski mediji, bio najodgovornija osoba za ubistvo Qasema Soleimanija, komandanta elitne iranske jedinice "Kuds".

Odrastao je u SAD-u, a suprugu je upoznao dok je radio u inostranstvu za CIA-u, te je prihvatio islam kako bi se vjenčao sa njom. Njegova supruga Faridah Currimjee D'Andrea je kćerka bogate muslimanske porodice iz Mauritiusa.


Faridah Currimjee D'Andrea

D' Andrea se pridružio CIA-i 1979. godine, a karijeru van granica SAD-a je započeo u Africi, gdje je boravio u Tanzaniji i Egiptu, da bi ga posao dalje odveo do Iraka. Navodno je bio jedan od CIA-inih operativaca koji nisu uspjeli ući u trag Nawafu al-Hamziju, koji je kasnije učestvovao u napadima 11. septembra 2001. godine.

D'Andrea je na čelo Centra za borbu protiv terorizma CIA-e imenovan 2006. godine, gdje je zamijenio Roberta Greniera. Iako je u CIA-u ušao 1979. godine, u javnosti se po prvi put spomenuo u aprilu 2015. godine u tekstu novinara New York Timesa Marka Mazzettija. Za vrijeme boravka u Protivterorističkom centru, mnogi novinari su ga nazivali samo kodnim imenom "Roger".

VEZANI TEKST - Ruski obavještajci tvrde, Iranci prenose: Poginuo organizator ubistva Qasema Soleimanija?

Drugog juna 2017. godine je New York Times objavio da će D'Antoni voditi CIA-ine iranske operacije.

- On može voditi veoma agresivan program, ali veoma pametno – kazao je bivši CIA-in pravnik Robert Eatinger.

D'Andreini operativci nadgledali su i ispitivanja Abu Zubaydaha, Abda al-Rahima al-Nashirija i Khalida Shaikha Mohammeda, što se izvještaju Senata SAD-a opisalo kao mučenje. On je navodno bio umiješan u atentat na člana Hezbolaha Imada Mughniyaha u Damasku (Sirija). Opruživan je i za napad na Camp Chapmanu u Khostu, u Afganistanu, kada je sedam operativaca CIA-e ubijeno pri napadu bombaša samoubice, koji je navodno podržao pakistanski ISI.

Nije poznata godina njegovog rođenja, a pretpostavlja se da ima nešto više od 55 godina. Rođen je u North Virginiji u porodici čije veze sa CIA-om datiraju dvije decenije prije njegovog ulaska u Agenciju. Poznat je i kao strastveni pušač.


Michael D'Andrea

Njegov nadimak u CIA-i je bio i "Ajatolah Mike", a njegov je lik bio inspiracija za lik "The Wolf" u filmu o lovu na Osamu bin Ladena "Zero Dark Thirty".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.