open-navfaktor-logo
search
Mrtvo slovo na papiru
Ko krije predmet u ladici: Sud u Strazburu naložio Vladi KS da isplati radnike "Sarabona", oni ni mukajet
Vlada Kantona Sarajevo dužna je isplatiti potraživanja radnika bivše tvornice čokolade i kandita "Sarabon", odnosno dužna je da osigura potpuno izvršenje ranijih presuda, na način da svim apelantima isplati glavni dug sa zakonskom zateznom kamatom.
25.06.2022. u 14:15
get url
text
get url
text

Također, Vlada je dužna da bivšim radnicima "Sarabona" isplati po 1.000 eura na ime nematerijalne štete i po 250 eura na ime advokatskih usluga.

Odluka je to Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, a odnosi se na 13 bivših radnika "Sarabona", odnsono njihovih zakonskih nasljednika, koji je u martu ove godine donio odluke u predmetu Guta i drugi protiv Bosne i Hercegovine (šest apelanata) i Klinić i drugi protiv Bosne i Hercegovine (sedam apelanata).

Odlukom Evropskog suda za ljudska prava naloženo je tuženoj državi, tačnije Vladi Kantona Sarajevo kao nadležnoj, da u roku od tri mjeseca računajući od dana objave odluke, to jest 17. marta 2021. godine, a u skladu sa zaključenom prijateljskom nagodbom, osigura potpuno izvršenje presuda.

Naime, prema presudi Općinskog suda u Sarajevu iz 2007 godine, svim bivšim radnicima koji imaju izvršne sudske odluke moraju se isplatiti potraživanja, plaće, naknade i uvezati staž. Ta odluka se, međutim, ne poštuje godinama.

Zbog toga su se radnici obraćali Ustavnom sudu BiH, koji je uvažio njihovu apelaciju i donio odluku da zbog odugovlačenja isplate potraživanja i povrede prava radnika, Vlada KS isplati radnicima po 1.000 KM. Osim toga, Ustavni sud je dao rok od šest mjeseci Vladi KS da im dostavi, kada i na koji način će se isplaćivati radnici.

Potpisali nagodbu 

Nakon što je taj rok prošao, a problem nije riješen, dio radnika se obratio Evropskom sudu za ljudska prava koji je sad ponovo donio odluke u njihovu korist.

Sud u Strazburu prilikom donošenja ovih odluka imao je izjave o prijateljskoj nagodbi, koje su potpisale obje strane, a kojima su se radnici, odnosno podnositelji zahtjeva, složili da će se odreći bilo kakvih daljih tužbi protiv Bosne i Hercegovine u pogledu činjenica koje su dovele do ovih prijava, uz obavezu Vlade da će im isplatiti navedene iznose.

- Ti će se iznosi preračunati u valutu tužene države po tečaju važećem na dan plaćanja, a platit će se u roku od tri mjeseca od datuma obavijesti o odluci Suda. U slučaju neplaćanja tih iznosa u navedenom tromjesečnom roku, Vlada se obvezuje od isteka tog razdoblja do namirenja, platiti zatezne kamate po stopi jednakoj najnižoj kreditnoj stopi evropske Centralna banka tokom razdoblja nepodmirenja obveza plus tri postotna boda. Vlada se također obvezala osigurati izvršenje domaćih odluka koje se razmatraju u predmetnim predmetima u istom tromjesečnom razdoblju, te platiti sve troškove domaćeg ovršnog postupka. Plaćanje i izvršenje domaćih odluka u predmetnim predmetima predstavljat će konačno rješenje predmeta - navedeno je u odluci Suda u Strazburu.

Međutim, prema saznanjima Faktora, čak je i odluka Suda u Strazburu, za Vladu Kantona Sarajevo tek "mrtvo slovo na papiru", jer, prema saznanjima Faktora, iako je rok istekao prošle sedmice, tačnije 17. juna, ništa se nije desilo.

Dakle, suprotno odlukama Ustavnog suda BiH koje su ranije donesene, a na koncu i presudama najvišeg suda u Evropi, Vlada Kantona sarajevo je nastavila raniju praksu nepoštivanja zakona, presuda i odluka.

Prema nezvaničnim saznanjima Faktora, predmet se već dva i po mjeseca drži u ladici u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, nakon što je od kantonalnog Ministarstva pravde dostavljen na provođenje.

Očigledno je da nekome u Vladi Kantona Sarajevo ne odgovara da u ovom trenutku isplati potraživanja radnika iza kojih stoji najviši sud u Evropi i koji više od 15 godina čekaju da naplate ono što su teškom mukom zaradili (neki od njih su i preminuli u međuvremenu, te su njihova potraživanja naslijedili njihovi zakonski nasljednici), pa i po cijenu plaćanja zateznih kamata, a koje će u konačnici platiti građani.

Ogorčeni radnici, višestruko izvarani svih ovih godina, najavljuju kako će ponovo biti prisiljeni pravdu tražiti na ulici, odnosno organizirati neku vrstu protesta kako bi skrenuli pažnju javnosti na njihov višegodišnji problem.

Faktor je kontaktirao i advokatsku kancelariju "Sabina Kadrić i Irma Muhović", odnosno advokatice koje su zastupale oštećene radnike pred sudom U Strazburu, odakle nam je potvrđeno da su, u cilju zaštite klijenata koje zastupaju pred Europskim sudom za ljudska prava, poduzele niz radnji radi što efikasnijeg provođenja ove odluke.

Advokati pisali ambasadama i OHR-u

Međutim, sva njihova obraćanja Vladi KS, naišla su na zid šutnje. 

- Podnesen je zahtjev za izvršenje Odluke Vladi Kantona Sarajevo dana 20.04.2022. Kako na ovaj poziv nije odgovoreno, ova advokatska kancelarija uputila je drugi poziv za izvršenje odluka Evropskog suda za ljudska prava i to: Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo, Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo, te Uredu zastupnika Vijeća Ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava. Vlada Kantona Sarajevo je, popunim ignorisanjem najprije odluka Evroskog suda za ljudska prava, a i pozivima ove advokatske kancelarije na izvršenje ovih odluka, nastavila grubo da krši prava aplikanata. Dakle, tri mjeseca nakon objave odluka Evropskog suda u ovim predmetima, Vlada Kantona Sarajevo niti je isplatila pravične naknade niti je izvršila odluke čije izvršenje aplikanti čekaju petnaest godina - odgovoreno je na upit Faktora iz ove advokatske kancelarije.

Također, kako nam je rečeno, iz advokatske kancelarije su u petak poslali i pisma ambasadama SAD-a, Njemačke, Francuske i Velike Britanije, kao i visokom predstavniku Christianu Schmidtu, te Izvršnom odjelu Evropskog suda za ljudska prava u kojem su ih upoznali sa ovim problemom. 

"Sarabon" je nakon neuspjele privatizacije od 2006 godine u stečaju. U stečajnom postupku prodata je sva pokretna imovina od čije prodaje radnici nisu dobili ništa. Od nekadašnje uspješne tvornice čokolade i kandita, ostala je samo atraktivna lokacija i radnici koji godinama čekaju da im se isplate njihova potraživanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.