open-navfaktor-logo
search
Zastupnik Zlatan Begić
"Ko sazove sjednicu Parlamenta FBiH čini krivično djelo, je l' to neko želi da obori čitav zdravstveni sistem!"
Zlatan Begić, profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Tuzli i zastupnik DF-a u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine oglasio se na svom Facebook profilu povodom sve glasnijih prozvanja pojedinih političkih stranaka, kako je nužno održati sjednicu Parlamenta FBiH, u vrijeme stanja nesreće koje je proglašeno u Federaciji BiH. 
30.03.2020. u 16:29
get url
text

- Zamislite nastajanje klastera sa sjednice Parlamenta Federacije BiH, koju traže pojedini politikanti, a kojeg čine zastupnici i delegati iz čitave Federacije (oko 150 njih!) među kojima ima i zdravstvenih radnika koji bi se poslije toga vratili na svoja radna mjesta - direktno u zdravstveni sistem! Od Neuma do Orašja!

Pa valjda je ljudima jasno da je (nažalost!) samo jedan slučaj iz Centra za srce kontaminirao UKC Tuzla i KB Zenica! U Zenici 45 ljekara i medicinskih sestara u karantinu, u Tuzli 120 zdravstvenih radnika UKC-a u izolaciji! Pa jel' to neko želi da obori čitav zdravstveni sistem uz katastrofalne posljedice!? Ko nas vodi, dobro smo ikako živi! Onaj ko sazove, kao i onaj ko se odazove takvom okupljanju - protivno odlukama Vlade i kriznih štabova, zanemarujući stanje nesreće i posebne vanredne okolnosti, te prouzrokuje posljedicu - direktno čini krivično djelo! Prema Ustavu Federacije, u slučaju opasnosti po zemlju kada Parlament Federacije ne može zasjedati, Vlada je ovlaštena donositi uredbe sa zakonskom snagom, sa vremenskim ograničenjem u pogledu njihovog važenja. Da se zna! - poručio je profesor i zastupnik Zlatan Begić. 

VEZANI TEKST- Zaimović: Sjednice Zastupničkog doma neće biti, Kolegij će sutra utvrditi smjernice rada

U prologu svog posta, objavio je i član 9. Ustava Federacije BiH, iz kojeg je posve jasno da je Vlada Federacije BiH "ovlašćena donositi uredbe sa zakonskom snagom u slučaju opasnosti po zemlju kada Parlament Federacije nije u mogućnosti to učiniti. Svaka uredba imat će snagu zakona i ne može derogirati prava i slobode utvrđene ovim ustavom. Svaka uredba prestat će važiti najkasnije istekom tridesetog dana od njenog objavljivanja, s tim da će prestati važiti odmah po ukidanju odlukom Parlamenta ili na kraju desetog dana od njenog objavljivanja, ukoliko je Parlament Federacije u zasjedanju kada je uredba objavljena", stoji između ostaloga u članu 9. 

A najglasniji za održavanjem sjednice su iz SDPBiH, koja optužuje SDA da na mala vrata pokušava ukinuti zakonodavnu vlast, a idu toliko daleko u svojoj političkoj ostrašćenosti, bez razmišljanja kakve pogubne posljedice mogu biti po zdravstveni sistem i ljude, na što upozorava i Begić, da SDA prati poteze "svog koalicionog partnera Milorada Dodika". 

Na održavanju sjednice sutra 31. marta insistira i Klub zastupnika HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.