VEZANI TEKST - Kako je Elmedin Konaković prvo diplomirao, pa tek onda studirao?

- Umjesto da javnost umiri svojim obećanjem da će s pozicije najodgovornijeg za imidž UNSA provesti istragu i sankcionisati odgovorne za aferu oko Konakovićeve nezakonite diplome, rektor najveće obrazovne ustanove u državi Rifet Škrijelj, preuzeo je ulogu advokata i portparola Elmedina Konakovića. U očigledno naručenom obraćanju u programu TVSA, rektor Škrijelj bez imalo ustezanja napada SDA što se usudila da prezentuje izvještaj inspekcije i istovremeno brani Konakovića potpuno nesuvislim tvrdnjama - ističu u SDA.

Naglašavaju kako "Škrijelj unatoč izvještaju inspekcije tvrdi da je Konakovićeva diploma regularna i da je on taj koji ju je potpisao.

- To nije istina, jer Škrijelj u vrijeme kada je Konaković dobio spornu diplomu uopće nije bio rektor. Uz to, Škrijelj se bahato stavlja iznad Kantonalne inspekcije, čija je nadležnost da kontrolira i njegov rad, što jasno govori dokle je spreman ići kako bi zloupotrebljavajući svoju funkciju, pokušao zaštiti Konakovića i diretno se miješati u predizbornu kampanju. Zbog sramote koju je na takav način priredio UNSA i hiljadama čestitih akademskih građana, Škrijelj bi trebao podnijeti ostavku na poziciju rektora - podvlače u SDA.

Smatraju da uredništvo i novinari TVSA uopće nisu reagirali na lahko provjerljive neistine koje je izrekao Škrijelj i suočili ga sa stvarnim činjenicama.

VEZANI TEKST - Konakovićevo obrazovanje: Kako je šef Naroda i pravde prvo diplomirao, pa tek onda polagao ispite

- Slučajno? Ne, jer to nisu učinili ni tokom „vanrednog“ gostovanja Elmedina Konakovića u svom programu. Uređivačka politika javnog medija koji pripada svim građanima Kantona Sarajevo, morala bi biti na strani provođenja zakona i poštivanja vladavine prava, a ne na strani onih koji krše zakon i urušavaju društveni poredak. Jer ono što je za rektora Škrijelja i Konakovića „regularno“, u uređenom pravnom sistemu predstavlja prevaru, kršenje pravila i zakona, ili krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna.

Bez obzira na predstojeći finiš predizborne kampanje, KO SDA će u danima koji dolaze istrajati na razotkrivanju sprege vlasti i dijela akademske zajednice koja nije dostojna društvenih privilegija niti uzvišenog akademskog poslanja. Među onima koji ni po čemu ne zaslužuju poziciju upravitelja najstarijeg državnog univerziteta, nalazi se i Rifat Škrijelj - navodi se na kraju saopćenja.