VEZANI TEKST - Forto: Svi koji krše epidemiološke mjere bit će poslani u 10-dnevnu izolaciju 

- Rast broja zaraženih osoba u KS nije odgovornost građana već Vlade KS i njenog Kriznog štaba, čije su se mjere ili njihov izostanak pokazali nedovoljnim za kontroliranje epidemiološke situacije u mnogo lakšim okolnostima u odnosu na prošlogodišnje - navode iz SDA Sarajevo.

Ova Vlada je, kako podsjećaju, smijenila prošli saziv Kriznog štaba tvrdeći da su donosili loše odluke, te su 7. januara imenovali novi Krizni štab. U međuvremenu je, dodaju, dnevni broj novozaraženih osoba porastao sa 88, koliko je bilo dan uoči imenovanja novog Kriznog štaba, na čak 191, koliko je zabilježeno na dan kada se premijer Forto požalio na neodgovornost građana.

- Taj rast ne dokazuje samo neutemeljenost ranijih kritika na račun prošlog saziva Kriznog štaba već i očiglednu nesposobnost aktuelne vlasti u KS da odgovori zadatku i da svojim konkretnim odlukama i mjerama vrati situaciju pod kontrolu. Umjesto stranačkih druženja predstavljenih kao konkretne aktivnosti, donošenja odluka o novom zapošljavanju podobnih kadrova i kritika na račun građana, Vlada KS bi trebala konačno preuzeti odgovornost i početi se baviti svojim poslom, barem približnim intezitetom kojim su ranije kritikovali svaki potez Kriznog štaba - ističu iz SDA Sarajevo.

VEZANI TEKST - Ministrica Brčić o najavljenim mjerama: Ko će ići u izolaciju 10 dana, jesu li zakazale institucije u KS ili građani?

Dodaju da mjere koje Forto najavljuje, poput desetodnevne izolacije za svakog ko se nađe u prostoru u kojem se nalazi više od dozvoljenog broja osoba, pokazuju potpuni izostanak bilo kakve ideje, vizije, strategije, pa čak i zdravog razuma u borbi protiv pandemije koronavirusa i njenih negativnih ekonomskih posljedica.

- Ukoliko nisu sposobni da odgovore zadatku, onda to trebaju priznati i zatražiti pomoć onih koji znaju i koji su to dokazali, a ne odgovornost prebacivati na građane - zaključuju iz SDA Sarajevo.