Cilj je razvoj ekonomskih aktivnosti u seoskim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane pandemijom COVID-19. 

Na javni poziv se mogu prijaviti isključivo partnerstva koja čine podnosilac prijave i minimalno dva partnera. Podnosilac prijave može biti jedinica lokalne samouprave, preduzeće ili obrt koji se bavi pružanjem turističkih usluga i/ili proizvoda, javna ustanova i organizacija koja upravlja zaštićenim prirodnim područjima u BiH, nevladina organizacija (NVO) i udruženje sa iskustvom u vođenju projekata razvoja i promocije turističke ponude.

Svaki podnosilac prijave može aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 50 hiljada do 250 hiljada maraka (bez PDV-a). Za svaki projekat, podnosilac prijave i partneri moraju osigurati vlastito sufinansiranje minimalno 15 posto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova investicije bez PDV-a (tj. minimalno 15 posto sufinansiranje podnosioca prijave i partnera i 70 posto finansiranje kroz mjeru podrške od strane Projekata EU4AGRI).

Krajnji rok za podnošenje prijava je 7. mart 2022. godine, navodi se u saopćenju Vanjskotrgovinske komore BiH.