Koordinacija koalicije Zajedno za BiH oglasila se saopćenjem u kojem ukazuju na pokušaj političke manipulacije povratničkim glasovima od strane tzv. "proevropskog" bloka.

- Novopečeni SDP u entitetu RS zapravo je pokušaj infiltracije SNSD-a pod zastavu prodržavnih snaga i povratničke populacije. Svjesni da jedinstvo povratničke populacije u RS-u ima ozbiljan potencijal, paraobavještajni krugovi bliski režimu su smislili projekat novog SDP-a i "proevropskog" bloka. Tome ide u prilog i informacija o tajnom sastanku Nermina Nikšića i Milorada Dodika, kao i informacije o sastanku Dodika sa Sadikom Ahmetovićem - poručuju iz Koalicije Zajedno za BiH.

Dodali su da "proevropski" blok čine dvije političke grupacije - "jedna opasna i druga, koja je pristala na poniženje zarad želje za vlašću".

- Prva, opasna grupacija je ona na čelu sa Vojinom Mijatovićem. Riječ je o ličnosti koja računa na bošnjačke i hrvatske glasove u RS-u, a ne priznaje fundamentalne vrijednosti bošnjačkog i hrvatskog naroda, te se ponaša srbocentrično. To je pokazao i kada je negirao historijsku vrijednost 1. marta. Isti taj Vojin Mijatović nikada nije priznao genocid, što dovoljno govori o njemu i politici koju pokušava podvaliti povratnicima- navode iz Koalicije.

Ističu da je "vjerovatno i gora druga grupacija koju predvodi Sadik Ahmetović".

- Sadik Ahmetović je šurovanjem sa Dodikom i Mijatovićem, koji vrijeđaju žrtve genocida i negiraju temeljne vrijednosti države Bosne i Hercegovine, pokazao da je spreman izdati državne interese, radi kratkoročne kontrole nekoliko općinskih resursa. Neka dobro zna da mu povratnici nikada neće zaboraviti to i neka se dobro spremi za poraz 7. oktobra - zaključuje se u saopćenju koalicije Zajedno za BiH.