open-navfaktor-logo
search
Povećanje produktivnosti
Koliko pčelari u SAD-u naplaćuju za svoje usluge
Beeflow procjenjuje da je pilot projekt od devet hektara na farmi borovnica u Aurori, Ore, ove zime povećao prinose za 25 posto, a veličinu bobica za 22 posto
16.09.2019. u 22:13
get url
text

Pčelari koji pomažu u oprašivanju oko 70 posto svjetskih kultura godišnje naplaćuju 435 miliona dolara za svoje usluge samo u SAD-u. Jedan od načina na koji poljoprivrednici mogu povećati povrat ulaganja je zapošljavanje boljih pčela.

Argentinski startup Beeflow kaže da je više nego udvostručio kapacitet za prijevoz polena svojim malenim radnicima, hranjenjem ih prilagođenim spojevima. Hranjive tvari poboljšavaju imunološki sustav pčela da se nose sa hladnijim uvjetima i povećavaju njihovu privlačnost prema određenom cvijetu koje poljoprivrednik želi da opraše - borovnice, maline ili najvažniji bademi. Dvogodišnja firma je ove sezone testirala gorivo od insekata na poljima velikog kalifornijskog uzgajivača badema i na usjevima maline za Driscoll's, najveći američki uzgajivač bobica. Na palubi: trešnje i avokado.

Beeflow kaže da njegova vlasnička hranjiva tekućina može omogućiti pčelama da izvrše čak sedam puta više letova, pri čemu svaka pčela nosi više nego dvostruko veće od uobičajenog peludnog opterećenja.

Radnici na terenu sipaju oko litra tekuće formule u svaku košnicu, u kojoj se nalazi čak 50.000 pčela, što je udvostručilo pčelarski standard.

Beeflow procjenjuje da je pilot projekt od devet hektara na farmi borovnica u Aurori, Ore, ove zime povećao prinose za 25 posto, a veličinu bobica za 22 posto. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.