open-navfaktor-logo
search
Zvijezde padalice
Kome od poznatih lica iz politike su građani rekli "ne"
Računanjem rasporeda kompenzacijskih mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH se ovih dana intezivno bavi SBB-ov Damir Arnaut, s obzirom da nije dobio povjerenje glasača za novi mandat
09.10.2018. u 21:01
get url
text
Sadik Ahmetović, Salko Sokolović, Zaim Backović, Damir Arnaut, Adisa Omerbegović Arapović, Edita Đapo

Javnost u BiH bi u narednom mandatu mogla biti uskraćena za gledanje dobro poznatih lica iz svijeta politike, na koja smo navikli u proteklim godinama ili čak decenijama. Konekcija između njihovih džepova i budžeta je uglavnom prekinuta zahvaljujući izostanku podrške glasača, dok se neki još uvijek nadaju da će preko kompenzacijskih lista ili ulaskom u izvršnu vlast ipak osigurati još četiri godine sa stabilnim budžetskim prihodima.

Bez njih je još prije četiri godine mogao ostati Sadik Ahmetović, ali ga je spasila pozicija na kompenzacijskoj listi SDA. Ovaj put mu nije bilo spasa. U utrci za potpredsjednika entiteta RS je osvojio 2.528 glasova, nekoliko stotina manje od za njega nedostižnog i javnosti nepoznatog nezavisnog kandidata Duška Košpića. O razlici u odnosu na ostale protukandidate da i ne govorimo.

Ni njegov bivši kolega iz iz Nezavisnog bloka Salko Sokolović nije imao sreće pri nastojanju da obnovi mandat u državnom Parlamentu. Osvojio je tek 742 glasa, što nije niti izbliza dovoljno za osvajanje mandata. U sličnom kontekstu možemo spomenuti i trećeg člana trojke koja je svojevremeno napustila SDA i osnovala vlastiti politički projekat. Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić je u utrci za člana Predsjedništva BiH osvojio 26.182 glasa, gotovo dvostruko manji iznos nego što je za nekoliko mjeseci boravka u BiH i bez stranke iza sebe prikupio Mirsad Hadžikadić.

Računanjem rasporeda kompenzacijskih mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH se ovih dana intezivno bavi SBB-ov Damir Arnaut. Glasovima glasača ne može osvojiti novi mandat pa se nada da će mu nove četiri godine na budžetu donijeti prvo mjesto na kompenzacijskoj listi SBB-a, koje je zaslužio hvalospjevima na račun stranačkog šefa Fahrudina Radončića. Kada već spominjemo Radončića, njegovom debaklu se, kazao je u izbornoj noći, obradovala njegova porodica. Sada će, pojasnio je, imati više vremena da im se posveti. Da SBB zaista vodi računa o porodici i čvrstim porodičnim vezama, pokazuje činjenica da je broj Radončićevih glasova manji od navodnog broja članova SBB-a. Iako se, prema tvrdnjama iz SBB-a, više od 70.000 članova te stranke izjasnilo da žele Radončića za svog kandidata, očigledno je da značajan broj njih 7. oktobra nije glasao za svog stranačkog šefa. Vjerovatno kako bi imao više vremena za porodicu. Ili u SBB-u nisu bili baš najiskreniji kada je broj članova te stranke u pitanju.

Izbornim rezultatima se ne može pohvaliti ni bračni par Arapović. Adisa Omerbegović Arapović nije imala previše uspjeha u utrci za mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH, a još manje uspješan bio je njen suprug Adis Arapović, koji je prikupio tek 1.626 glasova na listi za Parlament FBiH. Još uvijek aktuelna ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo je daleko od ulaska u državni Parlament, a ništa bliže od Parlamenta FBiH nije ni njen kolega iz Vlade FBiH Vesko Drljača. Osvojio je 640 glasova, tri manje od direktora Fonda za zaštitu okoliša Fuada Čibukčića. Osvojenih 280 glasova je mjerilo popularnosti SBB-ovog generalnog sekretara Muniba Jusufovića, koji se nada da će ipak postati dio Parlamenta FBiH zahvaljujući kompenzacijskom mandatu.

Sedmi oktobar nije bio sretan za porodicu Halilović. Otac Sefer je neslavno okončao pokušaj da ponovo postane državni parlamentarac, dok sin Semir nije zaradio još četiri godine u Skupštini Kantona Sarajevo. Stariji Halilović je želio zauzeti mjesto koje je u protekle četiri godine držao Zaim Backović, koji je ovaj put namjeravao spustiti se stepenicu niže i osvojiti mandat u Parlamentu FBiH. Međutim, osvojio je tek 481 glas. Taj rezultat je čak uspjeh, ukoliko ga uporedimo sa rezultatom njegovog stranačkog kolege i bivšeg ministra u Vladi Kantona Sarajevo Jusufa Bubice, koji je prikupio 210 glasova.

Nekadašnjem socijaldemokrati, a današnjem predsjedniku Bošnjačkog pokreta Sejfudinu Tokiću nije dovoljno 778 glasova, koliko je do sada izbrojano na njegovom kontu u utrci za Državni parlament. Još jedan nekadašnji socijaldemokrata je ostao bez mandata. Nermin Pećanac je kao kandidat Nezavisne bosanskohercegovačke liste za Parlament FBiH osvojio 692 glasa.

U kompenzacijski mandat se uzda predsjednik SDP-a Nermin Nikšić jer mu pozicija nosioca liste nije bila dovoljna da osvoji direktan mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ako Nikšić ima neku nadu, njegova ovogodišnja stranačka akvizicija Vojin Mijatović nema nikakvu. Podrška oličena u 153 osvojena glasa vjerovatno nisu dovoljna za predsjednika mjesne zajednice, a naročito ne za Narodnu skupštinu RS-a.

SBB-ov Admir Čavka završava svoj mandat u Narodnoj skupštini RS-a, a namjeravao je započeti novi u ulozi potpredsjednika tog bh. entiteta. Međutim, osvojio je tek 1.202 glasa.

U Skupštini Kantona Sarajevo u naredne četiri godine nećemo gledati Emira Suljagića i Reufa Bajrovića, iako se ovaj dvojac iz Građanskog saveza kandidovao za taj nivo vlasti. Suljagić je nekako prebacio hiljadu glasova, dok je Bajrović zastao na nešto manje od 600. U oba slučaja nedovoljno za mandat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.