open-navfaktor-logo
search
Zbog negiranja genocida
Komemorativna sjednica posvećena žrtvama Srebrenice bez bošnjačkih odbornika
Komemorativna sjednica Skupštine Općine Srebrenica, posvećena žrtvama u Srebrenici, upriličena je bez prisustva bošnjačkih odbornika.  
10.07.2021. u 11:30
get url
text

Iako je prema zvaničnom programu najavljena da će biti održana u 11 sati, kako saznajemo na licu mjesta, srpski odbornici su napravili izmjene bez da su o tome obavijestili javnost, pa su sjednicu pomjerili da bude sat ranije. A svemu su "kumovala" dešavanja od prije nekoliko dana...

- Mi smo kao Klub "Moja adresa: Srebrenica" odlučili da nema smisla učestvovati u zajedničkoj komemorativnoj sjednici iz razloga što tu nema ni trunke iskrenosti kada je u pitanju odavanje počasti žrtvama. Zato smo se danas sastali u 10 sati kada je trebala biti sjednica i odali smo počast žrtvama genocida - kazao je za Faktor odbornik Almir Dudić i nastavio:

- Imamo konstantno negiranje genocida. Na posljednjoj sjednici imamo jednostrano usvojenu rezoluciju o stradanju Srba, gdje nije bilo nikakvih pokušaja za konsultacije da nađemo zajedničko rješenje, ili možda zajedničku rezoluciju. Bilo je samo čisto nametanje od srpskih političara. Spremni smo uvijek odati počast svim nevinim žrtvama, i srpskim naravno, ali učestvovati u nečemu što je negiranje genocida, to od Bošnjaka niko ne može očekivati, i niko od nas na to ne može pristati.

Bošnjački odbornici su polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari odali počast žrtvama genocida i nevino ubijenim tokom proteklog rata.

Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica, kazao je da su godinama unazad kao nekakav minimum lokalnog političkog konsenzusa održavali komemorativnu sjednicu svakog 10. jula, kada se odavala počast svim nevino ubijenim iz proteklog rata.

- Nažalost, 2. jula, kada smo imali tematsku sjednicu Skupštine, koja je bila na temu rebalansa budžeta i odluke o izvršenju budžeta, kolege iz srpskih stranaka su na jedan, proceduralno neispravan način, pod tačkom Tekuća pitanja, inicirali rezoluciju o stradanju srpskog naroda u 20. vijeku. Mi smo u cilju očuvanja dostojanstva naših žrtava napustili tu sjednicu - pojasnio je Duraković.

Poručio je da kada je riječ o genocidu, ne ulaze u bilo kakve pregovore i kompromise.

- Genocid nije naš politički narativ, genocid je utvrđena činjenica domaćim i međunarodnim presudama. Mi još uvijek nemamo spremnost niti od načelnika Općine niti od drugih odbornika u Skupštini općine Srebrenica iz reda srpskog naroda. Za cilj svi imaju da ovaj put institucionalno što više relativiziraju i umanje sutrašnji dan, kada ćemo kopati još 19 žrtava genocida. Nismo to htjeli dozvoliti i smatramo da sa takvim političkim partnerima nemamo šta danas zajedno obilježavati - kazao je Duraković.

To je, kako je kazao, zajednička odluka kluba Koalicije "Moja adresa: Srebrenica" i još jednog odbornika.

- To je ukupno šest Bošnjaka, koliko nas ima u Skupštini. Da bi ispoštovali sebe i naše žrtve, pa i sve nevine žrtve u proteklom ratu u Srebrenici, došli smo u Memorijalni centar, položili cvijeće, proučili Fatihu i tu je sa ljudskog i moralnog aspekta priča za nas završena - poručio je Duraković.

Smatra da je ohrabrujuće što su Crna Gora i Kosovo donijele rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

- Želimo da vjerujemo da će i ostale zemlje u okruženju, možda Srbija ponajkasnije, ali sigurno jednog dana, shvatiti da se genocid u Srebrenici kao dokazana činjenica ne može negirati. I to upravo i stvara ove političke tenzije i probleme. Naravno, svi ćemo mi živjeti, niko neće otići iz Srebrenice, ali da neko kaže da negator genocida i neko ko je preživio genocid trebaju na isti dan stajati i reći da su sve žrtve iste, pa nisu - rekao je Duraković.

Odbornik Zulfo Salihović izjavio je da su "ove godine prvi put donijeli odluku u Klubu Bošnjaka Skupštine Općine Srebrenica da konačno presijeku licemjerstvo srpskih predstavnika u Skupštini".

- Mislim da je ova naša odluka ozbiljna, bili smo primorani da je donesemo, pogotovo nakon zadnje sjednice na kojoj su srpski odbornici jednostrano, preglasavanjem Bošnjaka, usvojili Rezoluciju o stradanju Srba u 20. vijeku i koji su pokušali da nas Bošnjake institucionalno uvuku u negiranje genocida - pojasnio je Salihović.

Istakao je da su zbog toga došli u Memorijalni centar da iskreno odaju počast žrtavama genocida.

- Meni, kao Bošnjaku i predsjedniku Kluba odbornika 'Moja adresa: Srebrenica', uopće nije problem da odam počast i poklonim se i srpskim žrtvama, ali nevinim žrtvama. Ali, da me neko natjera da kao neko ko je preživio genocid odem na Zalazje ili na neko vojničko groblje da odam počast, radije umirem nego da to uradim - dodao je Salihović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.