open-navfaktor-logo
search
Probni period
Kompanija u BiH uvodi radnu sedmicu od četiri dana
Švedska fintech kompanija Finshark će biti najvjerovatnije među prvim kompanijama u Bosni i Hercegovini koja će svoje poslovanje prilagoditi četverodnevnoj radnoj sedmici.
22.02.2022. u 17:52
get url
text

Finshark je brzorastući startup koji se bavi open bankingom, a kojeg su osnovali Adnan Šporo i Alen Hasičević, porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Sjedište je u Lundu (Švedska), dok se razvojni ured nalazi u Sarajevu.

Od juna do septembra 2022. godine, ova fintech kompanija pokreće probni period četverodnevne radne sedmice, navode u izjavi za BiznisInfo.

U sklopu probnog perioda, uposlenicima će biti plaćeno odsustvo za jedan dan, bez smanjenja plate ili povećanja tempa rada. Klijentima i poslovnim saradnicima će kompanija i dalje biti dostupna svih pet dana u sedmici.

Ideja jednog od osnivača Finsharka, Alena Hasičevića je da ovim potezom kompanija nagraditi svoje uposlenike uz jasnu poruku da je Finsharku na prvom mjestu zadovoljstvo i zdravlje njihovih kolega.

Cilj uvođenja četverodnevne radne sedmice je smanjenje stresa i prevencija "burnout" sindroma kod uposlenika.

Sve dosadašnja istraživanja pokazuju da se uvođenjem četverodnevne radne sedmice povećava i produktivnost, a nakon probnog perioda iz ove firme će objaviti zaključke nakon čega će se donijeti strateška odluka o nastavku ovog modela rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.