open-navfaktor-logo
search
Direktna podrška
Kompletiran Program podrške privredi, na potezu Vlada KS
O Programu mjera podrške privredi u Kantonu Sarajevu koji je danas završen i upućen Ministarstvu privrede i Vladi KS, predsjednik Komisije za pripremu ovog programa Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta Sarajevo, je kazao da Program sadrži mjere direktne podrške subvencioniranja dijela minimalne plaće za privredne subjekte, čiji je rad otežan zbog mjera protiv koronavirusa koje su na snazi.
06.04.2021. u 16:25
get url
text

- Za privrede subjekte, kojima je iz istog razloga zabranjen rad u ovom periodu, uz isplatu dijela minimalne plaće uposlenim, predviđena je i uplata doprinosa za isti period. Istovremeno, planirana je podrška i za druge privredne subjekte i to one kojima nije zabranjen rad, ali bilježe, zbog aktuelnih epidemioloških mjera, pad prometa više od 30 posto - rekao je Halilbašić.

Naglasio je kako su pri izradi Programa uvaženi i prijedlozi koji su stigli iz Udruženja poslodavaca KS.

- Za ove dvije mjere predviđeno su sredstva od 21 miliona KM. Međutim, cijeli program je osjetno viši. Mi osim ovih sredstava imamo u toku i realizaciju dvije mjere koje bi trebale umanjiti parafiskalne namete za privredne subjekte. Jedna mjera je trajne prirode, ona koja se odnosi na korisnu funkciju šuma, a koja je smanjena za 50 posto. Članarina Turističkoj zajednici KS za ovu godinu, također je smanjena za 50 posto - objasnio je Halilbašić.

Uz ove mjere, predviđena je podrška subjektima male privrede kroz kreditnu liniju do 100 miliona KM uz povoljne kreditne uslove, bez troškove obrade, uz najavljenu kamatnu stopu od nula posto.

Uvažavajući specifičnosti u kojima se pojedini privredni subjekti nalaze, za ovu namjenu biće raspisan javni poziv prema nekoliko banaka uz mogućnost da se tim novcem mogu finansirati, osim stalnih, i obrtna sredstva preduzeća.

Program predviđa i finansiranje grantova prema subjektima male privrede, u ukupnom iznosu od 3,5 miliona KM.

U mjerama podrške nalazi se i 15 miliona KM koja se osobama koji su u ovom periodu ostali bez posla i subjektima koji imaju potrebu za upošljavanjem novih radnika plasiraju preko Službe za zapošljavanje KS.

Prema riječima Halilbašića, neki zaključci Skupštine KS koji su na snazi mogli bi, po mišljenju Komisije otežati implementaciju nekih mjera. Tu pogotovo misli na dinamiku isplate direktne podrške sufinansiranja dijela plaće i doprinosa subjektima koji imaju pad prometa ili im je rad zabranjen.

- Činjenica je da su najveće slabosti u prošloj godini bila kašnjenja u implementaciji mjera. Kao drugi ključan problem, na osnovu sprovedene ankete na 400 subjekata, više od 60 posto ih je navelo da su uslovi iz javnih poziva bili veliki problem u ostvarivanju prava na podršku. To je razlog zašto nisu aplicirali, odnosno nisu dobili odgovarajuću pomoć. Smatramo to vrlo problematičnim, posebno u situaciji kada se nekome zabranjuje rad - osvrnuo se Halilbašić .

Zbog ovih problema, ispred Komisije biće upućen prijedlog da se još jednom razmotre i relaksiraju neki uslovi koje je definirala Vlada i Skupština Kantona Sarajevo, kako se ne bi došlo u situaciju da se naknade za mart i april isplaćuju u julu ili junu mjesecu.

- To se moglo tolerirati u prošloj godini, kada se sistem još uhodavao. Sada, godinu dana nakon što su implementirana tri programa, mora se uraditi sve kako bi se mjere brže i na vrijeme implementirale, odnosno kako bi zaposlenici dobili naknade, jer je upravo intencija mjera da se u fokus stave zaposlenici uz očuvanje radnih mjesta - zaključio je Halilbašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.