Između ostalog, jučer su se mogli čuti komentari, pa i od samog Lavrova, da su na Džaferovićevu i Komšićevu odluku da ne prtisustvuju sastanku sa šefom ruske diplomatije, utjecali neki akteri iz međunarodne zajednice i da oni "rada po nečijem nalogu". Drugi su pak tvrdili da je odluka o tome donesena u SDA.

- Evo da vam odgovorim na to pitanje, posebno imajući u vidu izjave Lavrova, Dragana Čovića, pa i nekih analitičara i analitičarki, ali oni su tu nebitni. Dakle, vama za informaciju, odluku sam donio lično, samo ja. Naravno da sam se konsultovao sa članovima svog kabineta i dan prije. I jedini s kim sam se još konsultovao i razgovara je gospodin Džaferović i onda je zajednički donesena odluka da ne idemo na susret sa ministrom Lavrovom- rekao je Komšić.  

A Čović i Lavrov, analitičari i analitičarke, dodao je, neka se dogovore. 

- Neka se dogovore ko je tu utjecao i šta će pričati. Ovaj priča o zapadnim silama, a ovi pričaju o SDA. Dakle niti jedna zapadna sila, pogotovo ne SDA, ne mogu utjecati na moj stav po ovakvim pitanjima. I da su htjeli, ne bi. A nije bilo nikakvog kontakta. Jedini s kim sam kontaktirao van svog kabineta jeste gospodin Džaferović i niko više - rekao je Komšić. 

Teoriju da SDA ima veze s odlukom da se Lavrovu otkaže sastanak iznio je upravo Čović koji je od Lavrova tražio podršku za izmjene izbornog zakona BiH na način kako ih želi HDZ.