open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Komšić: Pandemiji pristupiti ljudski, ne politički; Prihvatio sam prijedlog za uvođenje PCR testova pri ulasku u BiH
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, gostujući na televiziji Hayat, govorio je o aktuelnim temama u Bosni i Hercegovini kao što je rješavanje krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa i nabavka vakcina, a sve u cilju pravovremene organizacije prioritetnih kategorija za vakcinu, a onda i masovnog vakcinisanja stanovništva.
25.03.2021. u 19:49
get url
text

Nakon današnjeg sastanka s aktuelnim premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom i njegovim saradnicima, Komšić je obećao svaku vrstu saradnje sa Kantonalnom vladom kako bi se prebrodilo trenutno alarmantno stanje u kojem se cijela država nalazi. Kazao je da moramo zajedno djelovati.

- Prozvođači i distribuiteri vakcina bilo gdje u svijetu traže državu kao sagovornika. Mi to nismo imali. Ne bi bilo loše da entiteti malo bolje koordiniraju, da se usaglase mjere i stavovi. Broj zaraženih i umrlih je zabrinjavajući i moramo ovome pristupiti racionalno, ljudski, a ne politički - kazao je Komšić.

VEZANI TEKST - Prve doze Pfizer vakcina konačno stigle u BiH

Naglasio je da je prihvaćen prijedlog Vlade koja je predložila da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine insistira na direktnoj nabavci vakcina između Vijeća ministara BiH sa proizvođačima, izvan COVAX mehanizma. Obzirom da se COVAX mehanizam pokazao nepouzdanim i usporenim sistemom nabavke, zaključili su da se moraju osloniti maksimalno i na druge mehanizme.

Da bi se spriječilo povećanje broja oboljelih tokom nadolazećih praznika, član Predsjedništva BiH prihvatio je prijedlog Vlade KS o pooštravanju mjera na granicama, odnosno uvođenjem PCR testova prilikom ulaska u BiH.

Komšić je izjavio i da bi uskoro trebale stići donirane vakcine iz Turske, a radi se o 30.000 kineskih vakcina.

- Izuzetno nam je važan prijateljski odnos i sa Turskom, i sa drugim zemljama. Turska je dobronamjerna prema BiH. To se pokazalo i sada i zahvalan sam predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na ovoj donaciji – naveo je on.

Na pitanje da li je "Četvorka" ime kandidata za gradonačelnika Sarajeva Bogića Bogićevića zloupotrijebila, Željko Komšić je rekao da je velika šteta za Sarajevo što je Bogićević odustao od kandidature.

VEZANI TEKST - Hadžibajrić za Faktor: Dugo sam šutio radi dobrobiti koalicije

- Učinjena je, na neki način, nepravda prema njemu. Ovo je bila prilika da se tom čovjeku zahvali na svemu što je uradio u vrlo teškim vremenima za sve nas i da mu se oduži sa jednom vrlo časnom pozicijom, kako bi zaokružio svoju političku karijeru – smatra Komšić.

O dešavanjima u "Četvorci" nije iznenađen, "jer kad si u opoziciji sve izgleda bezazleno, ali kada si vlast, onda se mnogo teže nositi sa aktuelnim problemima".

- Stiglo ih je to da odluke koje donose i poteze koje vuku, imaju svoje posljedice. Nekad ih mogu iskontrolisati, nekada ne mogu. Nije ista percepcija u virtuelnom svijetu, jer su stvari u realnom političkom životu mnogo tvrđe. I uvijek ima izdajnika – kazao je Komšić.

Dodao je da koliko nije bilo prirodno da su sarađivale SDA i DF ranije, tako nije prirodno da sarađuju Narod i pravda sa Našom Strankom i SDP-om, ali jesu, jer je takav politički život i takvi su politički ciljevi.

- Dosta mi je tog valjanja po blatu jedni drugih, ko će o kome više slagati, napadati. Muka mi je više od toga - kaže Komšić.

O nedavnom saopćenju Ambasade Rusije vezanom za saradnju BiH sa NATO-om, rekao je da ono što ruski ambasador govori on ne bi nikada bezazleno doživljavao i lako prelazio preko toga.

VEZANI TEKST - Iz sjedišta NATO-a za Faktor: Prijetnje nisu prihvatljive, svaka država ima suvereno pravo birati sama

- Ruska diplomatija ne funkcioniše na način da ambasadori imaju slobodu i kreativnost u svom izričaju. Dakle, kad su takve izjave u pitanju, znak je da su došle sa najvišeg vrha – naveo je Komšić.

Ponovio je da to što je saopćila Ruska ambasada jeste prijetnja, a da su zapadne zemlje imale blag pristup tome.

- Mislim do su to, prije svega, poruke Rusije NATO-u i zapadnim zemljama, a da BiH ovdje dođe kao kolateralna šteta. Zapadne zemlje po meni jesu blago reagovale na ovo - kazao je Komšić.

Još jednom je naglasio da će proces integracija BiH u članstvo NATO-a i dalje biti prioritet i da je BiH taj put izabrala još davno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.