open-navfaktor-logo
search
Posjeta Vatikanu
Komšić poklonio papi Franji djelo sarajevskog umjetnika, razgovarano o situaciji u BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovie Željko Komšić prisustvovao je danas na audijenciji kod Svetog Oca pape Franje, a nakon toga sastao se i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.
15.02.2020. u 12:49
get url
text
Željko Komšić i papa Franjo

Predsjedavajući Komšić upoznao je Papa Franju o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Razgovarano je o odnosima Svete stolice i Bosne i Hercegovine, te je nalašeno je da će Vatikan i dalje pružati konstruktivnu političku podršku Bosni i Hercegovini kao multietničkoj državi, te podršku njenom putu ka euroatlanskim integracijama.

Predsjedavajuči Komšić je istakao da je za Bosnu i Hercegovinu pravo i jedino riješenje njeno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Potvrđena je potreba da se osigura poštivanje osnovnih ljudih prava i svih građana Bosne i Hercegovine. Razgovarano je i o zajedničkim interesima na regionalnom i međunarodnom planu, kao što su mir i sigurnost, poticanje dijaloga i kako odgovoriti na izazove sa kojima se susreću zemlje Zapadnog Balkana.

{$galerijaFotografija}

Na kraju susreta, predsjedavajući Komšić poklonio je Papa Franji poseban poklon, autentično umjetničko djelo sarajevskog akademskog kipara Enesa Sivca, raspelo Isusa Krista, kao i originalnu repliku Župne crkve Sv. Josipa na Marijn dvoru u Sarajevu, oba urađena posebno za ovu priliku.

Predsjedavajući Komšić i državni sekretar Svete Stolice kardinal Pietro Parolini dotakli su se ratifikacije i implementacije dokumenata Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, koji je predsjedavajući Komšić potpisao prethodnom mandatu 2007. godine. Sagovornici su zaključili da je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu poštivanje osnovnih ljudih prava svih građana, kao i mir i sigurnost u regiji. I ovaj put je iskazana briga Svete Stolice o kontinuiranom napuštanju Bosne i Hercegovine, a osobito mladih.

Susretu predsjedavajućeg Komšića sa državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinijem prisustvovao je i mons Miroslaw Wachowski.

 

Željko Komšić na audijenciji kod pape Franje, 15. februar 2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.