open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Komšić: Presudom u "slučaju Ljubić" manipulisalo se radi političkih ciljeva
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da je pismo evropskih zastupnika Borrellu i Varhelyjiu o BiH, još jedan dokaz tvrdnje da je odluka Ustavnog suda BiH u "slučaju Ljubić" implementirana, te da se u BiH mora okrenuti provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.
05.05.2021. u 19:58
get url
text

- Potpuno sam saglasan sa ocjenom evropskih parlamentaraca da pojedini mediji još uvijek izvještavaju da se pregovori pod okriljem EU u većini fokusiraju na reformu izbornog zakona, i posebno na pitanja vezana uz predstavljanje hrvatskog konstitutivnog naroda, i odluku Ustavnog suda BiH, a da to ne bi trebao biti slučaj, obzirom na činjenicu da je presuda Ljubić implementirana, te da daljnja manipulacija s tom presudom u političke svrhe treba prestati - navodi Komšić.

Također, izražava potpuno slaganje sa mišljenjem evropskih parlamentaraca o tome da "nastavak insistiranja na provođenju presude koja je već implementirana nije u skladu sa preporukama OSCE/ODIHR o izborima koji su prema ključnim prioritetima trebaju uglavnom fokusirati na finansiranje stranaka i transparentnost i na popravke pravnog okvira".

Komšić, istovremeno, smatra da je Mišljenje evropskih parlamentaraca "još jedan snažan dokaz da se presudom u slučaju Ljubić manipulisalo sa ciljem ostvarivanja političkih ciljeva koji su izvan dometa te presude, odnosno s ciljem daljeg jačanja antievropskog etničkog predstavljanja putem biranja svih 17 delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamentna FBiH od strane HDZ-a, i sa ciljem formiranja etničke izborne jedinice".

- Sve što su evropski parlamentarci u tome pogledu iznijeli u pismu Borrellu i Varhelyjiu, govorim već godinama. Raduje me ipak da sada stvari postaju jasnije. Nemoguće je dakle udovoljiti zahtjevima HDZ-a i zvaničnog Zagreba, a pri tome ne prekršiti evropske pravne standarde i ne pogaziti presude Evropskog suda za ljudska prava - poručio je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.