open-navfaktor-logo
search
Dan Armije RBiH
Komšić: Ratne politike koje su dovele do obostrane agresije na BiH nisu nestale
Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine svečano je obilježen u Mostaru. Akademiji u Narodnom pozorištu, između ostalih, prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je prethodno na Šehitlucima položio cvijeće i odao počast šehidima i borcima palim za odbranu Mostara i Bosne i Hercegovine.
14.04.2022. u 15:19
get url
text

Govoreći o odbrani zemlje na čijem je čelu, Komšić je rekao da Bosna i Hercegovina danas nažalost nije onakva kakvom su je 1992. zamišljali oni koji je vole, ali da je ona ipak odbranjena i da je to najvažnije.

- Imamo još dosta posla, posebno one generacije koje dolaze nakon nas. Ovdje mislim na pravljenje države onakvom kakvom smo je zamišljali 1992. godine. Državom za sve Bosance i Hercegovce koji je doživljavaju kao domovinu. Ne može se imati dvije domovine. Domovina je tamo gdje ti je srce. Gledajući na ono što se dešavalo od 1992. do 1995. svako ko je bio pripadnik Armije i MUP-a RBiH danas može reći da je ponosan. Nevjerovatna je priča iz koje je nastala Armija RBiH, a nastala je iz hrabrosti, inata, ponosa i želje da se sačuva svoje. Sjećam se tih prvih dana početka rata i vremena kada nemaš ništa do vremena kada imaš organizovanu i ustrojenu vojnu snagu koja ostvaruje pobjede kao i svaka druga armija u svijetu - rekao je Komšić.

Posebno je govoreći o važnosti Armije RBiH istakao jednu činjenicu.

- Politički lideri naše zemlje su se više slušali i poštovali s rastom Armije RBiH. Što je Armija više ostvarivala pobjede, to je liderima bilo lakše razgovarati i pregovarati. Čini mi se da su nas, dok nije postojala Armija, stranci koji su 1992. mogli uraditi ono što su 1995. nekako ostavili dušmanima ove zemlje da nas pobiju. Mi to nismo dozvolili, a onda kada je postalo jasno da se dobro branimo i da to znamo i umijemo, spašena je i Bosna i Hercegovina - naveo je Komšić.

Kaže i da su pred Bosnom i Hercegovinom i njenim patriotima veliki izazovi.

- Ratne politike koje su dovele do obostrane agresije na Bosnu i Hercegovinu nisu nestale. Nama se nakon rata možda bilo učinilo da se odustaje od tih planova, međutim ovo vrijeme dokazuje da se od toga nije odustalo. Naši susjedi nisu odustali, s tim što je zbog Daytona Beograd u prednosti u odnosu na Zagreb. Taj Zagreb se danas bori za oživljavanje ideje 'Herceg-Bosne'. Nije se, dakle, odustalo od ideje da se odluke za Bosnu i Hercegovinu donose ovdje, već u Zagrebu i Beogradu. I zato je ova situacija politički vrlo komplikovana. Prvo je potrebno razbiti maglu o navodnoj majorizaciji.

Pravi cilj je vladati Bosnom i Hercegovinom, što nisu uspjeli silom. A imali su u tome podršku i nekih međunarodnih krugova. Mir je, nema konflikta, i to stanje valja sačuvati. A to je ustvari jedina razlika u odnosu na rat. Mi se i dalje tučemo protiv istih politika. Samo su se personalno promijenili. Neko je umro, neko je u Haagu, ali to nije nestalo i to nas čeka i u narednom periodu. Trenutno je stala priča o Izbornom zakonu, gdje se učinilo sve da se Zagrebu daju iste poluge kao i Beogradu. Neće se od te ideje ni dalje odustajati, i valja nam nastaviti se boriti - rekao je Komšić.

Dan Armije RBiH u Mostaru će se obilježiti i sutra posjetama mezarjima i spomen-obilježjima na više lokacija u gradu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.