Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić upozorio je danas da se ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić ne može igrati neupitnim suverenitetom BiH.

Dačić učestvuje na sastanku šefova diplomatije, koji se održava u okviru Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP), u Sarajevu gdje je novinarima kazao da bi Srbija i bosanskohercegovački entitet Republika Srpska mogli postupiti isto u smislu kako zajednički vanjsku politiku vode Albanija i Kosovo.

Komšić je u izjavu za Fenu naglasio da je očito da Srbija ne može koordinirati vanjsku politiku ni sama sa sobom te istaknuo da frustracije oko Kosova Dačić neće liječiti na Bosni i Hercegovini.

- Izgleda da mu nimalo ne prijaju visoke temperature, pa predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mora stalno ispravljati njegove gafove - podsjetio je Komšić.

Napomenuo je da se po ko zna koji put Dačića mora educirati o ustavnom uređenju BiH u kojoj je u skladu s Ustavom BiH utvrđeno da je Predsjedništvo BiH isključivo nadležno za vođenje vanjske politike države.

Predstavnici Albanije i Kosova ne prisustvuju samitu u Sarajevu zbog, kako su naveli, nejednakog pristupa svim zemljama članicama ove regionalne inicijative za saradnju.

Dačić je još kazao da se u slučaju Albanije i Kosova može govoriti o stvaranju "Velike Albanije", naglašavajući da kada bi Srbija potpisala takav sporazum s bh. entitetom RS, onda bi to bilo narušavanje teritorijalnog integriteta i interesa BiH.

-Kosovo se obilježava u skladu sa sporazumom sa zvjezdicom i fusnotom. Srbija se složila da Kosovo učestvuje u ovome. Kosovo je bilo zahvalno Srbiji. Sada uvjeti pod kojima oni učestvuju za njih više nisu prihvatljivi. Oni više neće da budu sa zvjezdicom i fusnotom. Problem je ovdje u tome što oni nikada neće da ispoštuju nijedan dogovor koji se postigne. Većina zemalja je izrazila žaljenje što su odsutni. Nije im smetalo 2015. u Albaniji, sada im smeta u BiH - naveo je Dačić, prenijela je N1.

-Zašto oni to rade prema Bosni i Hercegovini? Što nisu prošle godine odbili da učestvuju u Sloveniji? Što nisu odbili da idu u Albaniju? Što su sada otišli u Poznan? Oni to ne smiju da rade pred nekima iz EU-a, ali mogu da se ljute na BiH i da vrše pritisak da BiH prizna Kosovo. Što se ne ljute na Rumuniju? Srbija je bila veoma konskturktivna prema Prištini - dodao je.