open-navfaktor-logo
search
O političkoj situaciji
Komšić sa Jenčom: UN spreman pomoći u rješavanju problema u BiH kako bi se izbjegao bilo kakav incident
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se sa Miroslavom Jenčom, pomoćnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Evropu, Centralnu Aziju i Ameriku u Odjelu za politička i pitanja izgradnje mira i multinacionalnih operacija.
19.10.2021. u 16:44
get url
text
get url
text

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, trenutnim blokadama koje su prisutne u bosanskohercegovačkim institucijama zbog dopune Krivičnog zakona BiH od strane bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, kojim se negiranje genocida i veličanje ratnih zločina utvrđuje kao krivično djelo.

Predsjedavajući Komšić istakao je da je trenutna situacija u državi u najvećoj krizi otkako je potpisan Dejtonski mirovni sporazum 1995. godine, te da retorika koja je prisutna od strane određenih političkih aktera podsjeća na početak devedesetih. Naglasio je da je potrebno uložiti sve napore kako bi ustavno-pravni sistem u BiH bio funkcionalan, kroz legalistički pristup prema nadležnim institucijama od kojih se očekuje blagovremena i adekvatna reakcija. Posebno je naglašeno da se legalnim pristupom treba izbjeći bilo kakav konflikt.

Pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Miroslav Jenča izrazio je zabrinutost trenutnom političkom krizom u BiH, kao i na Zapadnom Balkanu. Naglasio je da su generalni sekretar i Ujedinjene nacije spremni da pomognu u rješavanju tih problema kako bi se izbjegao bilo kakav incident, odnosno da se svako pitanje treba rješavati međusobnim dijalogom i razgovorom. Jenča je naglasio da je njihov cilj prvenstveno omogućiti prosperitet, mir i sigurnost svim građanima u Bosni i Hercegovini i regiji.

Na sastanku je rečeno da pravac djelovanja treba da bude usmjeren ka evropskim integracijama, odnosno ka ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, da fokus djelovanja svih političkih aktera u BiH treba da bude usmjeren ka tome. Posebno je istaknuta potreba implementacija svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava iz čega jedino mogu proizaći kvalitetne ustavne reforme i izmjene Izbornog zakona BiH, u okviru čega će se omogućiti poštovanje osnovnih ljudskih prava, bez diskriminacije i segregacije.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je zahvalnost Miroslavu Jenči, pomoćniku generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u Odjelu za politička pitanja, na podršci koju UN pruža Bosni i Hercegovini u pravcu očuvanja i unapređenja trajnog mira, sigurnosti, te stabilnog demokratskog i sveobuhvatnog razvoja i doprinosa međunarodnom miru i sigurnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.